За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 

 

 
ВУЗФ и Лабораторията за научно-приложни изследвания организират конференция по проблематиката в областта на данъчното законодателство в България
ВУЗФ и Лабораторията за научно-приложни изследвания организират конференция по проблематиката в областта на данъчното законодателство в България
15 Ноември 2018

Висшето училище по застраховане и финанаси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ организират научно-приложна конференция на тема: „Данъчното законодателство в България през погледа на експертите“, която ще се проведе на 16 ноември 2018 г., от 9.00 часа във ВУЗФ, зала 501.

Форумът се организира с институционалната подкрепа на Националната агенция за приходите (НАП), Съюза на юристите в България, Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и издателство  „Доби прес“.

Във фокуса на конференцията ще бъде приложението на текстове от данъчното законодателство в областта на преките и косвените данъци,  данъчният и съдебен контрол, ЗДДС, ЗКПО, ДОПК и ЗДДФЛ. Лектори от НАП ще говорят за  най-често срещаните  причини за  издаване на ревизионни актове, с които се начисляват  допълнително суми на фирмите, заради неправилно или неточно  определени данъчни задължения, както и кои са най-масовите и чести  нарушения на ДОПК, които бизнесът допуска.

Сред основните лектори на конференцията са представители на НАП, ИДЕС, Върховния административен съд, Административните съдилища, адвокатурата, eксперти в областта и преподаватели във ВУЗФ.

Част от темите, които ще дискутират участниците в конференцията са: промените в данъчното законодателство от 2019 г. в ЗДДС, ЗКПО и ЗДДФЛ; специфични аспекти при облагане с ДДС на комплексните доставки;  счетоводни аспекти на корпоративното подоходно облагане; реформата за единно ДДС пространство в ЕС; актуална съдебна практика по дискутираните теми.

Регистрацията за участие във форума се извършва до 15 ноември 2018 г. чрез попълване на регистрационната форма на адрес:  https://vuzflab.eu/registration/

 Таксата за правоучастие е в размер на 40 лв.

Повече информация за събитието можете да откриете на https://vuzflab.eu/events/ 
Предварителна програма на конференцията можете да видите ТУК

Спонсори:

      

Медийни партньори:

 

За контакти и допълнителна информация: доц. д-р Любка Ценова, ВУЗФ, тел. 0898 571 922, е-mail: lubka_tzenova@abv.bg; Мирена Шилева, ВУЗФ, тел. 0884 591822, е-mail: mshileva@vuzf.bg

 
Необходими са цялостен държавен бюджет в перспектива и догонващ икономически ръст: проф. д-р Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria
Необходими са цялостен държавен бюджет в перспектива и догонващ икономически ръст: проф. д-р Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria
14 Ноември 2018

Необходими са цялостен държавен бюджет в перспектива и догонващ икономически ръст, твърди проф. Боян Дуранкев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Проблемът с разслоението на обществото и неравенството в доходите е налице и е решим донякъде в следващите години, но не е само той, коментира Боян Дуранкев. "Другото голямо предизвикателство е да се откъснем от последното място по икономическо, социално, демографско, екологично и друго развитие в ЕС. Цялостно системата трябва да се промени в перспектива, а не бюджетът да се „закърпва“ и да се работи „на парче“", допълва гостът.

"Преминали сме през демографска, икономическа криза и ако не можем да достигнем догонващо развитие в рамките на ЕС, даваме лош пример на всички останали кандидати, които чакат за прием в ЕС. Бедата е, че икономиката изглежда неспособна да генерира недостатъчен догонващ икономически растеж, което да означава 6 % към върха на средните темпове на икономически ръст".

"Бюджетният излишък догодина се прехвърля в следващия бюджет. Всъщност в България, за да се стигне до бюджетен излишък, значи нереализирани капиталови разходи се прехвърлят в текущи разходи. БВП вече няма такава тежест, каквато имаше. Условията на живот у нас трябва да заприличат на тези в други европейски страни", разкрива икономистът.

"В България демонополизация на НЗОК би била от полза. От криза се излиза със смяна на модела. Държавата трябва да има мощна инвестиционна програма. Оказа се, че частникът не е по-добър стопанин. Според статистика през 1990-а година потреблението на хранителни стоки е било на по-високо ниво, както и покупката на жилища. Не ми харесваше обаче системата на управление".

Обективността изисква да кажем какво и как може да се променим, за да избегнем поредната криза, заключава проф. Дуранкев.

Повече по темата за пазарната конюнктура в страната очаквайте във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2018-11-13/neobhodimi-sa-tsyalosten-darzhaven-byudzhet-v-perspektiva-i-dogonvasht-ikonomicheski-rast

 
Когато фирмите прехвърлят печалбата си в по-благоприятни данъчни режими, възникват бюджетни загуби: доц. д-р Любка Ценова, преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria
Когато фирмите прехвърлят печалбата си в по-благоприятни данъчни режими, възникват бюджетни загуби: доц. д-р Любка Ценова, преподавател във ВУЗФ, пред Bloomberg TV Bulgaria
14 Ноември 2018

Когато фирмите прехвърлят печалбата си в по-благоприятни данъчни режими, възникват бюджетни загуби, коментира доц. Любка Ценова, преподавател  по данъчно право във ВУЗФ, Лаборатория за научно-приложни изследвания (VUZF Lab), в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Ветото, наложено от президента Румен Радев днес, не се очаква да забави влизането в сила на Закона за корпоративното подоходно облагане, добавя доц. Любка Ценова. "Има достатъчно време до края на годината ветото да се гласува отново в НС. Що се касае до приложението на закона – то е от 1 януари 2019, така че данъчно задължените лица нямат трудности да го прилагат от този момент", допълва тя.

"Директивата е приета през 2016, но тези 3 години включват мерки за хармонизиране на законодателството. Групите данъкоплатци, на които ще се отразят новите промени, са фирми, много по-малко на брой физически лица. Проблемът с агресивната данъчна политика е сериозен. Данъчното планиране като цяло представлява запознаване предварително с данъчния режим в друга държава и запитване до органите на данъчната администрация. Проблемът възниква, когато фирмите започват да търсят по-благоприятните данъчни режими и да прехвърлят печалбата си там. Това води до бюджетни загуби на всички държави членки и се смята за легална форма за избягване плащането на данъци".

По отношение на правилото за ограничаване на лихвата не се очаква голям резултат, защото кръгът на данъчно задължените лица се стеснява, твърди доц. Ценова. "В други държави е възможно да има по-голям ефект. Прагът от 3 млн. евро, поставен в директивата, не е въведен навсякъде по този начин. В Румъния например е само 200 000 евро. Другото правило – свързано с контролираните чуждестранни дружества, би имало по-голям ефект спрямо българските фирми", споменава още тя.

Всяко данъчно задължено лице трябва да прецени дали дружествата, в които участва в България, отговарят на изискванията за 25% участие, право на глас, право върху печалбата или участие в капитала, смята преподавателят по данъчно право във ВУЗФ. "След установяване на този момент може да се насочи към чуждестранното участие и да се прецени корелацията. Въведено е право на данъчен кредит, за да се избегне двойното данъчно облагане", уточнява Ценова.

"Във ВУЗФ ще се проведе форумът „Данъчното законодателство в България през погледа на експертите“ - той анализира важни моменти в прилагането на законодателство. Ще участват специалисти на НАП, съдии и адвокати. След това ще се разглеждат полезни счетоводни съвети в областта на облагането по ДДС, пропуските в данъчните ревизии и информирането по корпоративното подоходно облагане. Ще се представят схемите за финансови измами и борбата срещу тях".

Още по темата вижте във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2018-11-13/kogato-firmite-prehvarlyat-pechalbata-si-v-po-blagopriyatni-danachni-rezhimi-vaznikvat-byudzhetni-zagubi

 
Доц. д-р Виржиния Желязкова, зам.- ректор на ВУЗФ, с коментари за Бюджет 2019 в предаването \
Доц. д-р Виржиния Желязкова, зам.- ректор на ВУЗФ, с коментари за Бюджет 2019 в предаването \
07 Ноември 2018

"Една от важните стъпки, които са предприети в бюджета на държавата за 2019 г. по нещо, което отдавна трябваше да бъде направено, е повишаването на заплатите на учителите". Това каза доц. Виржиния Желязкова, икономист и преподавател във ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В продължение на много години учителите получаваха много ниски възнаграждения и трябваше да се планира такова увеличение.Това е добра стъпка, засягаща основата на образованието.Като цяло бюджетът е добре съставен, според мен, балансиран, това е един консервативен бюджет според политиката на правителството на  ГЕРБ, така че това е един добър бюджет. Това, което на мен ми се искаше да видя в него е някаква политика, конкретни стъпки за начало на решаване на демографския проблем в България, който е номер едно за нашата страна. За съжаление не ги виждаме, вероятно по-нататък ще се планират".

Доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания, БАН, подкрепи позицията на доц. Желязкова като цяло по съставения проектобюджет на страната за 2019 г. и уточни:

"Аз споделям позитивите, посочени от доц. Желязкова - виждаме приличен темп на увеличаване на учителските заплати, с 20%, като идеята е през 20121 г. да се постигне удвояване спрямо нивото от 2017г.. Мерките, които са предприети за справяне с демографската криза и с бедността са меко казано "оскъдно разписани", това е големият недостатък на бюджета. Ако погледнете приоритетите в бюджета - те са около стотина страници, но точно в тази част, която касае решаването на демографския проблем и проблема със социалната стратификация, навсякъде се правят препратки към програмата на правителството, но конкретни мерки не можете да видите, а проблемът е осезаем".

Вижте цялото предаване на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2018-11-07/konservativen-po-harakter-proektobyudzhet-2019-nyama-posoka

 
Ролята на фискалната политика за генериране на стабилност и устойчив икономически растеж обсъдиха участниците в международна конференция, организирана от Фискалния съвет на България
Ролята на фискалната политика за генериране на стабилност и устойчив икономически растеж обсъдиха участниците в международна конференция, организирана от Фискалния съвет на България
07 Ноември 2018

6 ноември 2018 г.
Ролята на фискалната политика за генериране на стабилност и устойчив икономически растеж обсъдиха участниците в международна конференция, организирана от Фискалния съвет на България. Основна тема на форума беше „Фискална политика и икономически растеж“.
Международната конференция беше открита от председателя на Фискалния съвет на България проф. д-р Борис Грозданов. Той поздрави участниците и представи Годишника на Фискалния съвет на България за 2017 г. В него са поместени основните становища и позиции на Съвета по важни за фискалната политика документи.
На форума старши икономистът в Световната банка Емилия Скрок направи презентация на тема „Влияние на фискалните правила върху изпълнението на бюджета“. Тя подчерта, че през последните десет години се наблюдава подобрение на фискалните баланси на страните-членки на ЕС. България сравнена с другите държави-членки има подобрен фискален баланс и намаление на дълга, но като цяло новите страни-членки внасят елемент на нестабилност в общата фискална стабилност на ЕС, отбеляза Емилия Скрок.
За бюджетната политика в условия на положителен икономически цикъл пред участниците в конференцията говори бившият финансов министър, преподавател в УНСС доц. д-р Петър Чобанов, а главният експерт в БНБ Кристина Карагьозова-Маркова направи изказване на тема „Фискален блок в прогностичния модел на БНБ“.
„Фискални илюзии и стопански растеж“ беше темата, по която говори председателят на Съвета на Института за пазарна икономика доц. д-р Красен Станчев, а преподавателят в УНСС д-р Дияна Металова представи перспективите за по-ефективна фискална политика. За ползите от създаване на Държавен фонд за „дъждовни дни“ на конференцията говори доц. д-р Юлия Добрева, програмен директор на направление “Икономика” в Лабораторията за научно-приложни изследвания (ВУЗФ Lab) към Висшето училище по застраховане и финанси. На конференцията присъства ръководният екип на ВУЗФ Lab и преподаватели в бизнес университета. Ректорът на ВУЗФ и член на Фискалния съвет доц. д-р Григорий Вазов беше модератор в конференцията.
В становището на Фискалния съвет на България по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2019г. и Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за 2019 – 2021 г. се отбелязва, че през първата половина на 2018 г. ръстът на БВП е в размер на 3,4 на сто при очаквания от 3,9 процента с оглед низходящата динамика на износа. До края на годината се предвижда ръстът за 2018 г. да достигне 3,6 на сто, което е с 0,3 процентни пункта по-ниско от заложеното като очакване в пролетната прогноза. Ревизирани са предвижданията и за предстоящите години: 3,7% за 2019 г. и 3,5% за 2020 и 2021 г. Фискалният съвет счита, че липсват съществени аргументи да се очаква значителен ръст в националните инвестиции, като същото се отнася и за преките чуждестранни инвестиции.

Снимки от събитието вижте ТУК
Източник: Фискалeн съвет

 
предишна страница страница1от 186следващ
Разработка от Калипърс