За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 

 

 
Доц. д-р Станислав Димитров, преподавател във ВУЗФ: Стандартизираният пенсионен продукт е много добра инициатива на Европейската комисия
Доц. д-р Станислав Димитров, преподавател във ВУЗФ: Стандартизираният пенсионен продукт е много добра инициатива на Европейската комисия
18 Април 2019

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване е много добра инициатива на Европейската комисия (ЕК) и най-съществената ѝ в последните 25 години в областта на социалното и пенсионно осигуряване, подчерта доц. д-р Станислав Димитров - преподавател във ВУЗФ и изпълнителен директор на ЖЗК „Съгласие“, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV България с водещ Вероника Денизова.

Проблематиката по тази тема е съществен елемент от работата на Лабораторията за научно- приложни изследвания VUZF Lab към ВУЗФ. През месец май 2018 г. ВУЗФ организира международна конференция в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветена на тази тема.

Идеята на този продукт е да се създадат стандартизирани условия за допълнително пенсионно осигуряване, посочи доц. Димитров. Причината е, че ЕК установява, че гражданите на блока не са достатъчно защитени при пенсиониране, добави той. Този продукт е известен в ЕС под наименованието PEPP (pan-European personal pension product) или общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване.

„Държавната пенсия, конкретно за България, замества доход на лицето 45%, което е ниско. Посланието на ЕК е, че ако искаме по-високи доходи, всеки поотделно ще трябва да ги запълни“.

Инициативата на ЕК не замества т.нар. "трети стълб" на пенсионно осигуряване, който от над 25 години съществува и у нас.
„Идеята е да имаме още една допълнителна възможност. Положителното е, че ЕК отваря пазара за по-голям брой играчи и по-голямата конкуренция ще може да намали цената и разходите за клиента“, каза доц. Станислав Димитров.

Факторите за успех на инициативата до голяма степен зависят от уточнения, които трябва да бъдат направени от страните членки на блока.
„Българската държава ще трябва да уточни няколко характеристики на продукта, част от които са данъчното облагане, данъчните преференции и правата на спестителите, когато започнат пенсионните плащания. Успехът му ще зависи от цялостната рамка, която ще бъде въведена“.

Европейският парламент прие на 04.04.2019 г. Регламент, който представлява рамката на общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване. Всеки момент Регламентът ще бъде приет и от Съвета на ЕС, след което ще се публикува в Официалния вестник на съюза. До края на 2019 г. ЕК и ЕИОПА /Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване/ ще приемат делегирани актове и 12 месеца след това Регламентът ще влезе в сила.

Първите PEPP може да се очакват в края на следващата година или началото на 2021 г.

Вижте повече във видеото на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-04-17/ima-li-badeshte-initsiativata-za-obshtoevropeyski-produkt-za-lichno-pensionno-osiguryavane

 
Отличават най-добрите компании в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас за 2018 година
Отличават най-добрите компании в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас за 2018 година
17 Април 2019

Церемонията по връчване на годишните награди „Застраховател на годината“, “Пенсионноосигурително дружество на годината”, “Застрахователен брокер на годината” за 2018 година ще се проведе на 30 май от 19.00 часа в столичния хотел “Маринела”

За eдинадесета поредна година ще бъдат връчени най-престижните годишни награди в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас - „Застраховател на годината“, “Пенсионноосигурително дружество на годината”, “Застрахователен брокер на годината”. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и Българската асоциация на застрахователните брокери, които ще отличат най-добрите компании в сектора.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 30 май от 19.00 часа в столичния хотел “Маринела“, зала “София Гранд”.

По традиция отличията се връчват в 9 категории, като победителите ще бъдат определени от експертно жури, в лицето на представители на организаторите, по предварително определени обективни публични критерии.

Най-добрите компании ще получат призове в следните категории:

- Застраховател на годината – Общо застраховане
- Застраховател на годината – Животозастраховане
- Най-динамично развиващо се застрахователно дружество
- Пенсионноосигурително дружество на годината “Допълнително задължително пенсионно осигуряване”
- Пенсионноосигурително дружество на годината “Допълнително доброволно пенсионно осигуряване”
- Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество
- Застрахователен брокер на годината - Общо застраховане
- Застрахователен брокер на годината - Животозастраховане
- Застрахователен брокер на годината - Най-динамично развиващо се дружество

Фондация “Проф. д-р В. Гаврийски” ще връчи за 21-ва година своите специални награди “За цялостен принос в развитието на българското застраховане“ и „За цялостен принос в развитието на осигурителните системи в България“ на заслужили експерти и мениджъри, лидери в своя сектор.

Очаква се на тазгодишната церемония по връчване на наградите да присъстват над 250 гости. Събитието по традиция се посещава от застрахователния и финансовия елит на България, ръководители на държавните институции и регулаторните органи, на академичните среди и бизнеса.

Медийни партньори на събитието са: Investor.bg, Bloomberg TV Bulgariа, Bulgaria on Air TV, Еconomic.bg, сп. “Икономика”, в. “Банкеръ”, в. “Стандарт”, Money.bg, Insmarket.bg.

 
VUZF Lab и Съюзът на юристите в България организират практически семинар на тема: „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“.
VUZF Lab и Съюзът на юристите в България организират практически семинар на тема: „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“.
16 Април 2019

Лектор: Николай Гунчев, съдия от Върховния административен съд

Семинарът ще се проведе на 18 май 2019 г. от 9.00 до 16.00 часа във ВУЗФ, зала 501, гр. София, ул. “Гусла” № 1.

По време на семинара ще бъде обсъдена актуална съдебната практика по Закона за опазване на околната среда, отнасяща се до извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), извършване оценка за съвместимост с условията за опазване на защитените зони. Ще бъдат обсъдени съдебни решения, постановени по обжалвани актове на Министерството на околната среда и водите, отнасящи се до издадени решения по ОВОС, доклади за безопасност, разрешителни, становища и  други административни актове, свързани с прилагането на закона. Ще бъдат разгледани изискванията на Регламент 305/2011/на Европейския парламент и на Съвета относно изискванията към строежите и строителните продукти, които се отнасят до опазване на околната среда.

Семинарът е насочен към архитекти, проектанти, строители, хидролози, еколози, юристи, специалисти във водния сектор и в областта на изграждане на пътища, лица, занимаващи се с екологични оценки, лица осъществяващи строителен надзор, консултанти, преподаватели и всички, които имат интерес към разглежданата проблематика.

Участниците в семинара ще имат възможност да задават въпроси на лектора и ще получат сертификати.

Такса за участие: 136 лв.

Заявки за участие се изпращат до 17 май чрез попълване на регистрационната форма на адрес: https://vuzflab.eu/registration/ и заплащане на таксата за участие на посочената в нея банкова сметка.

За контакти и допълнителна информация: тел. 02 40 15 803, 0884 591 822, е-mail: info@vuzflab.eu

Медийни партньори на семинарите са: 

 

 

 
Публична лекция на доц. д-р Даниела Бобева, ВУЗФ, на тема \
Публична лекция на доц. д-р Даниела Бобева, ВУЗФ, на тема \
10 Април 2019

На 18 април 2019 г. от 18.00 ч. в JA Startup Hambar в София Тех Парк, доц. д-р Даниела Бобева, преподавател във ВУЗФ, ще изнесе публична лекция на тема "Какво ще спечелим и какво ще загубим от приемането на еврото?".

През тази година се навършват 20 години от въвеждането на еврото като единна валута на Европейския съюз – 20 години на възход и кризи. Успешен ли е този най-мащабен интеграционен проект на Европейския съюз? Къде се развиват националните икономики по-добре – вътре или извън еврозоната? Какво ще се случи с българската икономика, финансовия сектор и домакинствата при приемането на еврото? Ще подпомогне ли то икономическия растеж и догонването на развитите страни не само по брутен вътрешен продукт, но и по доходи?

Доц. Бобева, Институт за икономически изследвания към БАН и преподавател във ВУЗФ, е автор на 48 статии и публикации в реномирани научни издания, както и на 2 книги. Публикациите й имат над 220 цитирания в международни издания и реферирани световни научни бази данни. Заемала е висши държавни постове – заместник-министър председател за икономическото развитие (2013-2014), директор на дирекция „Международни отношения“ в БНБ (2003-2013), служебен министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество (1997). Професионалният й опит включва и работа като програмен ръководител в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, вицепрезидент в Черноморската банка за търговия и развитие, директор на икономическата програма в Център за изследване на демокрацията.

Лекцията се провежда в рамките на проект „Повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически специалности“, реализиран от JA Bulgaria и NN Bulgaria. Чрез проекта партньорите целят цялостно да подобрят финансовата грамотност на студентите от неикономически специалности, като изградят практически умения и знания по темата за личните финанси. Пилотното обучение по „Лични финанси“ цели да предостави възможност на студентите да се образоват по теми, свързани с управлението на личните финанси, както и да се намали финансовата нестабилност и да се увеличи устойчивостта към финансови шокове. В рамките на проекта беше разработено и публикувано първото по рода си образователно съдържание за лични финанси в България под формата на учебник за студенти от неикономически специалности. Над 400 души от различни университети в страната вече преминаха курса по „Лични финанси“, воден от доц. д-р Даниела Бобева.

Лекцията е подходяща за студенти (бакалаври и магистри), докторанти от всякакви области, както и за широката общественост и най-вече за хора, интересуващи се от тази важна тема.

Участието е безплатно. Регистирайте се на: https://www.eventbrite.com/e/59690410625 

 
VUZF Lab с поредица от семинари за данъчната практика и предизвикателствата пред бизнеса
VUZF Lab с поредица от семинари за данъчната практика и предизвикателствата пред бизнеса
08 Април 2019

Доц. д-р Любка Ценова, преподавател по данъчно право във ВУЗФ; Йордан Константинов, съдия от Върховния административен съд, В развитие, 05.04.2019

Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) ще проведе поредица от кръгове на практически семинари, като първият от тях ще бъде на тема „Съдебна практика при облагане с ДДС“. За инициативата разказаха доц. д-р Любка Ценова, преподавател по данъчно право във ВУЗФ, и Йордан Константинов, съдия от Върховния административен съд, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Семинарите ще бъдат отворени както за посещения, така и за задаване на въпроси към лекторите, които ще участват в тях“.

Според организаторите форумът би допринесъл за разбираемостта на сложната материя сред занимаващите се с нея.

„Целевата група включва всички, които имат интерес – хора с юридическо образование, студенти, икономисти“.

Йордан Константинов, съдия от Върховния административен съд, отбеляза, че провеждането на обучения от подобен тип е от съществена важност, защото по време на тях се дискутират конкретни проблеми и се стига до доста ползотворна дискусия между различните участници.

„Присъствието на данъчни служители също е активно, тъй като именно те все пак прилагат това право първи“.

Целият разговор проследете във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-04-05/vuzf-s-poreditsa-ot-seminari-za-danachnata-praktika-i-predizvikatelstvata-pred-biznesa

 
предишна страница страница1от 197следващ
Разработка от Калипърс