За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 
ВУЗФ организира международна конференция за общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС
ВУЗФ организира международна конференция за общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС
30 Май 2018

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира международна конференция на тема “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) - регламент, ефекти и проблеми“, съвместно с  Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и в партньорство с Investor.bg. Конференцията ще се проведе на 30 май 2018 г. в НДК и в нея ще участват над 140 делегати от България и Европа.
По време на форума ще бъдат разисквани аспектите и пазарните ефекти от въвеждането на единен общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, който има потенциал да промени пазара на спестяване за пенсия в Европейския съюз и да насочи вниманието на потребителите още повече върху дългосрочното спестяване. Такъв продукт към момента не съществува. През 2017 година Европейската комисия предложи проект на Регламент, който се формулира основната рамка на регламентирането му. Преди приемането му, обаче, има редица въпросителни, които ще се обсъдят на предстоящия форум.
Инициативата на ВУЗФ за организиране на конференцията като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, е важен етап в развитието на дискусията и анализа по повод въвеждането на такъв продукт в ЕС. Тя ще се проведе и в много важен момент - непосредствено преди Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент да излезе с предварително становище по проекта за Регламент, предложен от ЕК, което се очаква да се случи през през месец юни 2018 г.
Форумът ще бъде открит от председателя на  Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино.
Конференцията “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) - регламент, ефекти и проблеми“ се осъществява с институционалната подкрепа на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по бюджет и финанси към 44-то Народно събрание, Националния осигурителен институт, Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
Във форума ще вземат участие и представители на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, Европейската комисия, Европейския парламент, Комисията за финансов надзор, Европейската асоциация на пенсионните дружества, Европейската застрахователна федерация, Европейската асоциация за управление на фондове и активи, Европейската актюерска асоциация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, други специализирани органи и организации, пазарни участници, представители на научните среди, експерти в областта на капиталовите пенсии и капиталовите пазари.
Подробна информация за конференцията може да бъде намерена на сайта на събитието: http://pepp.vuzf.bg/.
ВУЗФ инициира и провеждане на анкета за проучване нагласите на потенциалните потребители в България за използването на продукт за лично пенсионно осигуряване, която е качена на сайта на конференцията и може да се попълва до 11 май.
Обобщените данни ще бъдат представени по време на конференцията и публикувани на сайта на ВУЗФ и на http://pepp.vuzf.bg/
Резултатите от проучването ще бъдат полезни за българския законодател и за участниците на пазара на този вид услуги.

 
Посещение на студенти на ВУЗФ в София Тех Парк
Посещение на студенти на ВУЗФ в София Тех Парк
21 Май 2018

За трета поредна година студенти на ВУЗФ посещават първия в България технологичен парк. Този път, визитата, организирана от доц. Евгени Евгениев на 17 май, включи 20 студенти по дисциплините „Иновации и предприемачество“ и „Финансиране на иновациите“ на университета.

Г-н Михаил Илиев, който е гл. експерт по бизнес развитие в София тех парк АД, посрещна студентите и представи актуална информация за иновационния хъб, изграден със средства от ОП „Конкурентоспособност“ в рамките на 50 млн. евро през 2015 г., а през новия програмен период очаква да получи допълнително финансиране от еврофондовете. След това, изследователи от лаборатория по роботика в София тех парк, която е част от 11-те лаборатории на комплекса, явяващ се ядро на София тех парк, представиха своята работа в сферата на невромаркетинга, обученията на деца, и други проекти. Студентите се запознаха и с функцията и работата на бизнес инкубатора към София тех парк и по-конкретно бяха гости на  Playground Energy (http://www.playgroundenergy.com/) - българска фирма, която продава иновативни продукти в страни от пет континента. Срещата с г-н Христо Алексиев беше изключително интересна, тъй като той очерта предприемаческата култура като ключ за успеха в бизнес развитието. Студентите се запознаха и с работата на г-н Илиян Милинов, съсобственик на фирмата, който е получил четири световни награди за индустриален дизайн.

Знанието в областта на иновациите и водещите технологии е в основата на успеха на развитите икономики. ВУЗФ е традиционен партньор и активна страна в укрепване на „триъгълника на знанието“ – партньорство между образованието, бизнеса и държавата. Визитата в София Тех Парк АД е поредното доказателство за амбицията на ВУЗФ да насочва младата генерация към иновативни изследователски проекти, които носят по-висока добавена стойност в областта на образованието и поставят ВУЗФ на иновационната карта на България.

Снимки от събитието може да разгледате тук.

 
Забележителен успех на ВУЗФ на Националната Студентска Олимпиада по Математика 2018
Забележителен успех на ВУЗФ на Националната Студентска Олимпиада по Математика 2018
21 Май 2018

Тазгодишната национална студентска олимпиада по математика с международно участие се проведе от 18 до 20 май 2018 г. в с. Юндола. Домакин на събитието беше Лесотехническият университет - София. В олимпиадата взеха участие и студенти от Туркменистан.

В официалното награждаване на победителите участваха проф. дпн Сава Гроздев – председател на Националната комисия и зам.-ректор на ВУЗФ, доц. д-р Първан Първанов – декан на ФМИ към СУ „Св. Кл. Охридски“, акад. Веселин Дренски – директор на ИМИ-БАН, проф. д-р Росен Николаев – от Икономическия университет – Варна, доц. д-р Йордан Йорданов от СУ „Св. Кл. Охридски“ и доц. д-р Димитринка Владева от Лесотехническия университет – председател на Организационния комитет.

Тричленният отбор на Висшето училище по застраховане и финанси с научен ръководител д-р Александър Ахегукян постигна забележителен успех и завоюва три медала и две купи, както следва:

ЗЛАТЕН МЕДАЛ – Кристиян Илиев, 1 курс, Финанси;
СРЕБЪРЕН МЕДАЛ – Борислава Ирибозова, 4 курс, специалност Финанси;
БРОНЗОВ МЕДАЛ – Анна-Мария Цветкова, 1 курс, специалност Бизнес психология и човешки ресурси;

КУПА за ВТОРО МЯСТО в класирането по висши училища, група В;
КУПА за ВТОРО МЯСТО в класирането по отбори в група В.

Снимки от събитието може да видите ТУК.

ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

 
Доц. д-р Григорий Вазов пред Bulgaria ON AIR за връзката между бизнеса и образованието, както и за за предстоящата международна конференция “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО)- регламент, ефекти и проблеми“
Доц. д-р Григорий Вазов пред Bulgaria ON AIR за връзката между бизнеса и образованието, както и за за предстоящата международна конференция “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО)- регламент, ефекти и проблеми“
16 Май 2018

Темите за нуждата от стабилна връзка между образование и бизнес, за пенсионното осигуряване, за предстоящата международна конференция “Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) - регламент, ефекти и проблеми“ и за юбилейното издание "Застраховател на годината" бяха засегнати от доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, в последното му интервю пред Bulgaria ON AIR.

Цялото интервю можете да видите на:
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/05/15/vechnata-bitka-biznes-vs-obrazovanie.376542

 
Д-р Радостин Вазов с интервю пред Bloomberg TV на тема общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване
Д-р Радостин Вазов с интервю пред Bloomberg TV на тема общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване
11 Май 2018

Oбщоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване дава допълнителна сигурност след навършване на пенсионна възраст. Това посочи д-р Радостин Вазов, изпълнителен директор на ВУЗФ, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Всеки един българин иска да получи доходност или суми, които е получавал и преди навършване на пенсионна възраст. Това е продукт, който ще позволи да се достигне ниво от 80-90% на доходите от преди пенсионирането. Зависи в коя възраст ще започнете да натрупвате сердства, но има различни схеми, при които дори на 40 или 45 години ако започнете да натрупвате, ще имате доста добра възможност за добър доход след пенсиониране“.

Цялото интервю на д-р Радостин Вазов може да видите ТУК

 
предишна страница страница1от 173следващ
Разработка от Калипърс