За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 

 

 
По-висока осигуровка сега ще гарантира ли по-добра пенсия в бъдеще? - преподаватели от ВУЗФ в предаването \
По-висока осигуровка сега ще гарантира ли по-добра пенсия в бъдеще? - преподаватели от ВУЗФ в предаването \
11 Октомври 2018

Темата на това издание на "Референдум" беше за осигуровките и пенсиите. Повод за това беше споразумението между правителството и синдикатите за вдигане за максималния осигурителен доход от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари догодина и от 1 юли - таван на пенсиите, 1 200 лева.
Споразумението ядоса бизнеса, който не присъства на тази среща и стана повод да се извадят калкулаторите, за да се започнат сметките кой печели и кой губи от такава промяна.

Участие в дискусията в студиото взеха преподавателите от ВУЗФ проф. д-р Григор Димитров и проф. д-р Боян Дуранкев, както и Иван Нейков - директор на Балканския институт по труда и социалната политика, Петър Ганев - ИПИ, Петър Иванов - Българска асоциация по информационни технологии и Ася Гонева - КНСБ.

Проф. д-р Григор Димитров: До 200 лева получават 690 000 души. До 300 лева получават 1 383 000 души. До 400 - 1 689 000 души. 1 800 000 души получават до 500 лева. А от 700 до тавана получават не повече от 250 000 души. Тоест масата от хората са до 400 лева пенсия. Толкова са потиснати нашите пенсионери с тези ниски пенсии, които получават, че те и в мечтите си са много оскъдни, което не е най-доброто, според мен.

Ася Гонева, КНСБ: Във всички случаи минималната пенсия трябва да бъде над линията на бедност, която е 321 лева. И ако ние сме истинска социална държава, трябва да правим усилия, да предприемем мерки, за разработваме политики, да направим точно това, да отидем съм тези 479 лева. Моят отговор е трябва да плащаме повече вноски, защото пенсионната система, въобще осигурителната система, има финансово измерение, но тя е социален проблем.

Петър Иванов, Българска асоциация по информационни технологии: Смятам, че е трудно да бъде променен модела, смятам също така, че има достатъчно резерви. Абсолютно съм съгласен, че трябва да се повишат доходите в системата за социалното осигуряване, но доходите се повишават по два начина - Било като вдигнем вноските и тогава, дай Боже, ще ги повишим, ама има опасност и да ги намалим, просто защото изтикваме част от бизнеса извън България и тогава ще загубим не само пенсионните осигуровки на хората, на ще загубим и всички данъци, които се плащат.

Проф. д-р Боян Дуранкев: Богатството на едно общество в света не го мерят по броя на автомобилите, а по броя на детските колички. Моралът на едно общество се мери по отношението към възрастните хора и към децата. В Германия минималната пенсия е 700 лева, Франция - 1 250, Испания - 1 200, като има 13-та и 14-та пенсия, Италия - 1 088, Гърция - 990, Португалия - 840 лева. Изведнъж се появяват Албания и България.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика: Ето в момента казваме 300 лева да стане пенсията, хората казват - 400 да стане. Пенсията не бива така да "става". Пенсията е толкова, колкото съм внасял. Когато не ми стигат тези пари, има система за социално подпомагане. Ние ги объркваме хората през цялото време. В главата им е: Не ми стигат парите затова ми увеличете пенсията. А в същото време ние им казваме - внасяйте все повече осигуровки, а в същото време след това взимаме политически решения колко да плащаме на пенсионерите.

Вижте цялото предаване от 09.10.2018 г. по БНТ на: https://www.bnt.bg/bg/a/po-visoka-osigurovka-sega-shche-garantira-li-po-dobra-pensiya-v-bdeshche-09102018

 
Финална конференция по проект Open Mind на 17.10.2018 г. във ВУЗФ
Финална конференция по проект Open Mind на 17.10.2018 г. във ВУЗФ
10 Октомври 2018

Имаме удоволствието да Ви поканим на финалната конференция по проект Open Mind, която ще се проведе на 17 октомври 2018 г. (сряда) от 9:30 ч. във Висшето училище по застраховане и финанси, зала 501.

В конференцията ще вземат участие представители на всички партньори по проекта от България, Гърция, Румъния, Полша и Англия, както и преподаватели и студенти на ВУЗФ и представители на различни социални предприятия.

По време на събитието ще представим постигнатите резултати, отворения онлайн курс по социално предприемачество и онлайн базираната игровизирана платформа за обучение. Също така ще дискутираме ролята на менторите в учебния процес и ще обменим идеи относно това как можем да направим учебния процес по-атрактивен и как да използваме дизайн-мисленето при създаването на иновации в образованието. Предмет на дискусия ще бъдат и някои идеи за създаване на социални предприятия.

Работен език на конференцията: български (осигурен симултанен превод).

Участието си можете да потвърдите в срок до 15 октомври 2018 г. на e-mail: mkamenov@vuzf.bg

Програмата на конференцията може да видите ТУК.

 
ДНК на успешната компания
ДНК на успешната компания
09 Октомври 2018

Студенти на среща с успешния бизнес

Какво е корпоративна социална отговорност и защо е важна за фирмите?
Елате на среща с реалния бизнес и преценете сами.

Срещата е част от академичното турне на д-р Марина Стефанова за представяне на учебника "Корпоративна устойчивост и отговорност".
Като лидер в образованието ВУЗФ е първият университет, който предлага магистърска програма „КСО и финансов мениджмънт“.

Кога: 26 октомври, 9,30-11.00 ч
Къде: ВУЗФ, зала 501
За кого: всички студенти по управленски специалности

Защото днес CSR е „елементът“, който създава нови продукти, бизнес процеси и измерители на успеха!

 
\
\
02 Октомври 2018

Да има по-либерален режим за чуждестранните студенти, поиска ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов

"Финансов мениджмънт" и "Бизнес психология" са сред най-търсените специалности, каза ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Той допълни, че маркетингът също е желана специалност.

Дискусията с работодателите за това дали университетите предлагат подготвени кадри според търсенето, ще продължи още стотици години, каза Вазов. Той припомни, че за подготовката на всеки студент за нужни 4-5 години, а бизнесът категорично трябва да влезе в университетите.

Режимът за чуждестранните студенти да е по-либерален, защото сега те трябва да притежават редица документи, за да учат в България, посочи Вазов.

Вижте целият материал в предаването "Директно" по Bulgaria On Air на: https://www.bgonair.bg/direktno/2018-10-01/finansov-menidzhmant-i-biznes-psihologiya-sred-nay-tarsenite-spetsialnosti

 
Доц. д-р Григорий Вазов към студентите: Не се лутайте между много мечти, фокусирайте се върху една
Доц. д-р Григорий Вазов към студентите: Не се лутайте между много мечти, фокусирайте се върху една
02 Октомври 2018

С тържествена церемония беше открита новата академична година във Висшето училище по застраховане и финанси

„Скъпи първокурсници и настоящи студенти, вие разполагате с едно голямо предимство, което е основополагащо за успеха – вие имате силата и красотата на младостта. Използвайте ги, открийте своя път, последвайте своята мечта. Но моля ви, не се лутайте между много мечти – изберете една и се фокусирайте върху нея. Това е един от ключовете на успеха. Не се страхувайте и от провалите, ще имате много такива, но е важно какво ще направите след това, какви действия ще предприемете, за да ги преодолеете”. Така ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов се обърна към студентите на официалната церемония по откриването на новата академична 2018/2019 учебна година. Тя се проведе на 1 октомври, понеделник, в  зала 501 на университета.

Доц. Вазов очерта накратко пътя на ВУЗФ за 16-те години от създаването му и заключи, че романтичният период в развитието на университета е приключил и е започнал нов много силен етап. Той посочи, че за тези години ВУЗФ е изградил най-силния преподавателски състав в България, и че студентите на ВУЗФ се обучават от най-добрите преподаватели. През настоящата учебна година ВУЗФ ще открие нов проект, който има перспективата да промени пазара на научно-приложни изследвания в България, загатна доц. Вазов.

Специално приветствие към студентите отправи и президентът на университета Апостол Апостолов. "Целта на ВУЗФ е да ви дадем стойност чрез знанието. Това е не само наше задължение, но и наше желание. Да ви дадем свободата на духа, да ви стимулираме да взимате решения и да отстоявате своето право, това е нашата мисия и кредо“, категоричен бе той.

По време на тържествената церемония ректорът доц. д-р Григорий Вазов, президентът на ВУЗФ Апостол Апостолов и зам.- ректорът по научната дейност и докторантското обучение проф. дпн Сава Гроздев връчиха дипломи на отличени студенти на ВУЗФ, спечелили медали и награди от Националната студентска олимпиада по математика с международно участие, Втората международна олимпиада по финансова и актюерна математика, както и от Студентската и докторантската научна конференция във ВУЗФ. Специално приветствие към всички отправи и вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова, която им пожела да не спират да се опитват да правят света около тях по-добър и да помагат и на останалите да бъдат успешни. “Пожелавам ви да озарявате с присъствието си всяка ситуация, в която попаднете и да станете много трудно заменими, когато си тръгвате!”, заключи тя.

По традиция слова към студентите първокурсници отправиха и техните колеги от по-горен курс и от алумни общността на ВУЗФ - Цанислав Генчев и д-р Дияна Банкова.

Сред гостите бяха: г-н Левон Хампарцумян – член на настоятелството на ВУЗФ, доц. д-р Георги Николов, почетен ректор на ВУЗФ и главен секретар на висшето училище, проф. д.ик.н  Методи Христов, заслужил и почетен професор на ВУЗФ, ръководителите на катедри, много преподаватели, студенти, родители и гости.

Снимки от церемонията може да видите ТУК.

 
предишна страница страница1от 182следващ
Разработка от Калипърс