За ВУЗФ

Новини

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста

 

 

 

 

 
VUZF Lab организира кръгла маса на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?”
VUZF Lab организира кръгла маса на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?”
25 Февруари 2019

Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab организира кръгла маса на тема “Нова икономическа криза в България – кога и защо?”.

Събитието ще се проведе на 26 февруари 2019 г. от 14.00 часа във ВУЗФ, зала 501, гр. София, ул. “Гусла” № 1. Начало на регистрацията: 13.30 часа.

В дискусията ще вземат участие водещи икономисти, финансови експерти и анализатори в България, представители на държавните институции, бизнеса, академичните и научните среди.

Форумът ще бъде открит от Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика и Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката. Основен доклад ще изнесе доц. д-р Даниела Бобева, ВУЗФ. Панелисти в дискусията ще бъдат Апостол Апостолов, президент на ВУЗФ, председател на Надзорния съвет на Тексим банк, Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на Р България, преподавателят във ВУЗФ проф. д-р Григор Димитров, икономистите Красен Станчев и Владимир Каролев, както и други експерти. Модератор на кръглата маса ще бъде доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ и изпълнителен директор на VUZF Lab.

Сред основните въпроси и акценти в дискусията ще бъдат:

Този път ще познаят ли арбитрите на глобалния икономически цикъл за нова криза?

Откъде и кога ще дойде кризата в България? Кои са симптомите за нова криза?

Каква криза ни очаква – финансова, дългова, икономическа? Глобална, европейска или наша – българска криза или “три в едно”?

Рисковете пред българската икономика

Възстанови ли се българската икономика от последната криза?

Късно ли е вече за политики за предотвратяване и смекчаване на ефектите от кризата?

Основните изводи, предложения и препоръки на кръглата маса ще бъдат обобщени и предоставени на Министерския съвет, Народното събрание, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, други компетентни държавни институции и ще бъдат публикувани на сайта на VUZF Lab.

Кръглата маса, посветена на икономическата криза, е поредният форум, организиран от VUZF Lab по значими социално-икономически теми, с който Лабораторията към бизнес университета изпълнява своята обществена мисия – да поставя на фокус актуални проблеми, като показва различните гледни точки към тях, търси и предлага решения и оказва влияние при формирането на различните държавни секторни политики.

Програмата на дискусията можете да видите ТУК. Повече информация за събитието на https://vuzflab.eu/.

За контакти: тел.: +359 2 40 15 803, моб. +359 884 591 822, е-mail: info@vuzflab.eu

Медийни партньори:

  

 

 
Как ще се справи България с настъпването на нова икономическа криза - доц. д-р Даниела Бобева, ВУЗФ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria
Как ще се справи България с настъпването на нова икономическа криза - доц. д-р Даниела Бобева, ВУЗФ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria
22 Февруари 2019

България е сред страните с най-стабилна макрорамка през последните близо 20 години. Много трудно може да се предвиди дали ще настъпят сериозни промени в икономиката. Основно се гледа макроикономически рамката, в която дългът играе важна роля, инфлацията и икономическия растеж. Това каза доц. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, VUZF Lab, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

България е в топ 3 на най-стабилно макроикономическите държави благодарение на валутния борд, който създава дисциплина във външния дълг, вътрешните буфери в икономиката и фискалната политика, коментира Бобева. „Макрорамката може да ни заблуди, че сме имунизирани от криза и влошаване на икономическите показатели. Гърция е добър пример, че изведнъж много бързо се влошават“.

България се хвали с ниски равнища на дълг. В Гърция този показател се влоши с много бързи темпове, заяви тя. „Главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) през 2018 г. каза, че България има 2 години да „оправи покрива си в слънчеви години“. Проблемът е, че „слънчевите години“ свършват. Забавянето на глобалната икономика и европейската икономика, с която сме обвързани, вече са факт. Структурни реформи се правят, когато заплатите растат и има икономически растеж“.

Според доц. Бобева политическите и геополитическите фактори все повече оказват влияние върху развитието на икономиката.

Тя обясни, че конференцията на ВУЗФ „Нова икономическа криза в България – кога и защо?“ е насочена към това да се види кои са каналите, по които ще протече евентуален външен шок. „Данните в еврозоната и глобалните прогнози показват, че не развиващите се страни, не бедните, а развитите страни ще бъдат епицентър на турбуленцията в глобалната икономика. Последните две тримесечия ние имаме забавяне на автомобилната индустрия на Германия, което в голямата си част се дължи на въвеждането на нови екологични стандарти и ограничаването на дизеловите двигатели в много територии. Ние все повече ще си плащаме за зеления растеж“.

Във видео материала може да проследите целия разговор: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-02-21/kak-shte-se-spravi-balgariya-s-nastapvaneto-na-nova-ikonomicheska-kriza

 
Доц. д-р Маню Моравенов, ВУЗФ, на първата за годината бизнес закуска на Imoti.net: \
Доц. д-р Маню Моравенов, ВУЗФ, на първата за годината бизнес закуска на Imoti.net: \
18 Февруари 2019

Доц. Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), коментира финансирането и застраховането на имоти по време на първата за годината бизнес закуска на сайта Imoti.net, която се проведе на 15 февруари в София. 

Той говори за ръста на отпуснатите кредити в страната през 2017 и 2018 г., като посочи, че основната причина за него са и множеството разрешителни за строеж. Доц. Моравенов коментира и необходимостта от застраховане на жилищата у нас: „Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити“.

Вижте повече във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-02-15/16-hil-apartamenta-godishno-e-realnata-potrebnost-ot-novi-zhilishta-v-sofiya

 

 
НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС MITE’ 2019
НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС MITE’ 2019
12 Февруари 2019

На 7 и 8 февруари 2019 г. във Висшето училище по застраховане и финанси, София, се проведе Националният кръг на международния конкурс MITE (Methodology and Information Technologies in Education – Методика и информационни технологии в образованието).

Участие в събитието взеха ученици и студенти от цялата страна, които представиха свои разработки в областта на икономиката и математиката под научното ръководство на учители и преподаватели от висшите училища. Жури с председател проф. дпн Сава Гроздев (ВУЗФ) и членове доц. д-р Яким Китанов (ВУЗФ), доц. д-р Любка Ценова (ВУЗФ), доц. д-р Боян Жеков (ВУЗФ), д-р Александър Ахегукян (ВУЗФ), доц. д-р Бойко Банчев (ИМИ-БАН) и доц. д-р Веселин Ненков (ВВМУ, Варна) оцени разработките в задочния кръг и по време на националния кръг на конкурса и направи съответното класиране. За първи път тази година в задочния кръг взе участие проект от Румъния - „Математически цифри в историята“ с автор Чиприана Ткач - ученичка от 11 клас, Колеж „Франциий Бузешть“, Крайова, който получи висока оценка от научното жури. Националният кръг завърши с тържество, на което бяха връчени дипломи на победителите.

Спазена беше традицията разработката, направила, най-силно впечатление на журито и събрала най-много точки при оценяването (предварително в задочния кръг и по време на презентациите по програмата на националния кръг), да се награждава със специална награда (самолетен билет), подпомагаща автора й за участие в международния етап на конкурса в Москва, който тази година ще се проведе в периода 30 април - 5 май. Тази година специална награда заслужиха две разработки.

Класиране на представените проекти:

Специалната награда бе присъдена на разработките:
• Cardfight – Игра с карти
Автори: Ангел Карчев и Христо Христов, 12 клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна
Научен ръководител: Елена Димитрова
• Обобщения на конфигурации с бутони и връзки с числата на Бел
Автор: Демира Недева, 6 клас, МГ“Акад. Кирил Попов“, Пловдив

1 място в съответните направления беше присъдено на:
• Интелект на масите
Автори: Моника Великова, 11 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Селин Шемсиева, 12 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Научен ръководител: Сюзан Феимова
• История на логическите игри
Автори: Диляна Дойчева, 10 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Велислава Крумова, 10 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Научен ръководител: Сюзан Феимова
• Стартъпи в сферата на роботиката
Автор: Боримир Велков, студент 2 курс, ВУЗФ, София
Научни ръководители: проф. д-р Румен Трифонов, доц. д-р Боян Жеков
• Основни методи в комбинаториката
Автор: Иван Найденов, студент, ПУ „Паисий Хилендарски“, Пловдив
Научен ръководител: гл. ас. д-р Петър Копанов
• Система за адаптация към климатичните промени
Автори: Моника Великова, 11 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Селин Шемсиева, 12 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Научен ръководител: Сюзан Феимова
• Геометрични места, породени от равностранни триъгълници с върхове върху окръжност
Автори: Николай Нинов, 11 клас, ППМГ, Ловеч
Теодор Христов, 11 клас, ППМГ, Ловеч
Деян Димитров, 11 клас, ППМГ, Ловеч
Борислав Борисов, 12 клас, ППМГ, Ловеч
Научен ръководител: доц. д-р Веселин Ненков
• 3 D образователна игра за изучаване на ноти „3 D Music“
Автор: Мария Кирилова, 8 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Научен ръководител: Сюзан Феимова
• Колекция от класически игри
Автори: Иван Петров, 10 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Ерик Николов, 10 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Научен ръководител: Сюзан Феимова

2 място в съответните направления беше присъдено на:
• Кредитни и депозитни инструменти в бизнеса
Автори: Симона Неделчева, 11 клас, НФСГ, София
Мария Любенова, 11 клас, НФСГ, София
Научен ръководител: Станимира Петрушкова
• Геометрични фигури
Автор: Ростислав Гордеев, 8 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе
Научен ръководител: Сюзан Феимова
• Стивън Хокинг срещу Алберт Айнщайн
Автори: Богдан Богданов, 7 клас, ОУ „Васил Левски“, Разград
Артур Инов, 7 клас, ОУ „Васил Левски“, Разград
Научен ръководител: инж. Коста Попов
• Полином Калк
Автор: Никола Йорданов, Профилирана гимназия „Христо Ботев“, Дупница

3 място в съответните направления беше присъдено на:
• Политика за защита на личните данни
Автор: Десислава Маркова, студентка 2 курс, ВУЗФ, София
Научни ръководители: проф. д-р Румен Трифонов, доц. д-р Боян Жеков
• Произход на банката
Автор: Велиана Ганчева, 12 клас, СУ „Димитър Матевски“, Пловдив 
Научен ръководител: Таня Петкова-Даскалова
• История на десетичната бройна система
Автор: Джани Папазов, 12 клас, СУ „Димитър Матевски“, Пловдив 
Научен ръководител: Таня Петкова-Даскалова

Снимки от конкурса може да видите ТУК.
ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!

 
ИЗДАТЕЛСТВОТО НА ВУЗФ „СВ. ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ“ ОТБЕЛЯЗВА 15 ГОДИНИ
ИЗДАТЕЛСТВОТО НА ВУЗФ „СВ. ГРИГОРИЙ БОГОСЛОВ“ ОТБЕЛЯЗВА 15 ГОДИНИ
11 Февруари 2019
През 2019 г. издателството на ВУЗФ „Св. Григорий Богослов“ отбелязва своята 15-годишнина.

За този период са издадени повече от 100 заглавия в областите икономика, финанси, мениджмънт, маркетинг, екология, човешки ресурси и др. Книгите му се отличават със своето модерно съдържание и актуална обществена проблематика, предизвиквайки подчертан отзвук  не само сред академичната общност, но и сред по-широк кръг читатели – студенти, докторанти, представители на публичния сектор и на бизнеса, както и сред всички, които проявяват интерес към икономическата тематика.

Дейността на издателството е насочена към популяризиране на резултатите от научната работа във висшето училище, и по-специално на изследователската работа на Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab.

Издателската дейност обхваща подготовката и отпечатването на следните издания: Годишник на ВУЗФ; монографии; учебници; електронно списание VUZF Review; учебни помагала; бюлетин „Дискусионен форум”; други печатни материали (сборници с доклади от научни конференции, кръгли маси, справочници и др.).

Някои от темите на издадените книги за първи път получиха гласност сред българската икономическа общност и предизвикаха изключителна оценка от публиката – теми като кръгова икономика, психология на финансовото поведение, иновативно управление на човешките ресурси, нови проучвания върху предприемачеството и др.

Авторският кръг на издателството обединява имената на едни от най-авторитетните представители както на научните, така и на бизнес средите. С безспорната  си академична стойност и прекрасното си полиграфическо оформление „Св. Григорий Богослов“ се нарежда сред емблематичните издателства, поддържащи високи научни и естетически стандарти – мястото му на книжните щандове през тези 15 години се оценява като подчертано стойностно.

Автор на идеята за създаването на издателството и основна заслуга за нейната реализация има доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Работата на издателството се подпомага от редакционна колегия, в чийто състав са включени едни от най-авторитетните имена в областта на бизнеса, финансите, мениджмънта, застраховането и осигуряването. От самото му създаване директор на издателството е Милка Рускова, редактор и публицист в елитни национални медии.

По повод на своята 15-годишнина, през 2019 година издателство „Св. Григорий Богослов“ е планирало редица публични събития и инициативи, първата от които ще бъде на 26 февруари, когато с изискан коктейл ще бъде отбелязан неговият празник.
 
предишна страница страница1от 192следващ
Разработка от Калипърс