За ВУЗФ

Григорий Вазов:"Не е страшно да се приватизират университети!"

увеличи размера на текстаувеличи размера на текставърни размер на текста по подразбираненамали размера на текстанамали размера на текста
Григорий Вазов:"Не е страшно да се приватизират университети!"
30 Май 2013, Novinite.bg

Интервю на доц. д-р Григорий Вазов, за информационния сайт - Novinite.bg

Доц. д-р Григорий Вазов е президент, ректор и председател на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси – първото специализирано висше училище в България в областта на финансите, застраховането, социалното осигуряване, мениджмънта и маркетинга. Бил е член на Съвета на дикерторите на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

Г-н Вазов, програмата на кабинета „Орешарски" е доста амбициозна в сферата на образованието. Според Вас, проф. Анелия Клисарова ще се справи ли с тази задача?

Категорично, да. Тя е човек от бранша. Била е ректор. За да стане човек професор, минава през седемстотинте кръга на ада, а за да стане ректор, през още повече кръгове. Проф. Клисарова се отнася с толеранс и разбиране към бизнеса, който правим, и познава механизмите на този пазар.

Кога да очакваме видими промени в областта на образованието?

Всяка една икономика, дори цялта социална политика на една държава, е обвързана. Тя е много тежък маховик. Когато се върти в едната посока, трябва да се укроти и да се намерят сили да се завърти в обратната посока. Ако се запази това правителство, резултати можем да очакваме в края на втората година.

Кога нашите ВУЗ-ове ще станат конкурентноспособни и ще спрат да произвеждат теоретици?

Нещата трябва да се оставят на пазара. Още от предишното правителство нещата тръгнаха чрез създаването на рейтингови системи и чрез естествена конкуренция. Това е. Има и друга формула, но тя е много радикална. Истината е, че няма бюджет, който да издържи на 36 държавни университети, и то големи. Да не говорим за българския бюджет. За да се върви в правилната посока, държавата трябва да се концентрира върху седем-осем ВУЗ-а. Науката е скъпоструваща инвестиция. Софийският университет, УНСС, Медицинският университет, Униреститетът за архитектура и строителство, Техническият университет, ВХТИ, Минногеоложкият, са големи и скъпи за икономиката. Държавата трябва да концентрира инвестициите си в тях. Другите да докажат своето право на съществуване на пазара. Възможно решение за тях е приватизацията. Няма нищо страшно в това.

Целия текст  можете да прочетете тук.

Разработка от Калипърс