Новини

Новини
ВУЗФ влиза в стратегическо международно партньорство в областта на предприемачество за мигранти
4 10 17

ВУЗФ влиза в стратегическо международно партньорство в областта на предприемачество за мигранти

ВУЗФ е част от международен консорциум, който спечели проект по програма COST (http://www.cost.eu), финансиран от Европейската комисия. Проектът е наречен “Migrant Acceleration for Growth Network for Entrepreneurship Training” (MAGNET) – „Мрежа за обучение на мигранти по предприемачество за растеж“.
Проектът MAGNET е насочен към предприемаческото образование и обучение, и включва държавни и частни участници от Австрия, България, Гърция, Франция, Германия, Полша и Холандия.

Има все повече доказателства, че предприемачите (потенциални и бъдещи) ще изискват различен набор от основни умения за успешно създаване и управление на бизнеса си в динамичното общество, с променящите се в икономиката и пазара на труда ситуации. Това има големи последици за трансформиране на системите за подкрепа и обучение на мигрантите.
Ето защо основната цел на проекта MAGNET е да насърчи създаването, подобряването, по-нататъшното развитие и широкото разпространение на вече съществуващите схеми за подпомагане на предприемачите мигранти. Това е от решаващо значение за бъдещите европейски пазари на труда, понеже самостоятелно заетите лица и изграждането на успешни предприятия (както бизнес ориентирани, така и социални предприятия) са важна стратегия за подобряване на участието на пазара на труда, особено за мигрантите, които често са в неравностойно положение по отношение на интегрирането на пазара на труда.

Основни дейности по проекта са:
* Разработване и пилотно изпитване на train-the-trainer програма за партньорско обучение на хора, работещи в областта на подпомагането на предприемачеството за мигранти на университетско ниво (Академия за предприемачество за мигранти)
* Разработване на отворен инструментариум за подпомагане на предприемачеството за мигранти, въз основа на анализ и усъвършенстване на добрите практики
* Прилагане на онлайн платформа, за да се гарантира отворен достъп до инструментариума
* Изпълнение на широкообхватни и холистични дейности по изграждане на мрежи за подпомагане предприемачеството за мигранти, както на регионално, така и на транснационално ниво.