Новини

Новини
Проф. Сава Гроздев, зам.-ректор на ВУЗФ, стана офицер на ордена „Академични палми“
13 2 17

Проф. Сава Гроздев, зам.-ректор на ВУЗФ, стана офицер на ордена „Академични палми“

На тържествена церемония на 10 февруари 2017 г. в резиденцията на Франция в София френският посланик Н. Пр. г-н Ерик Льобедел връчи френския държавен орден „Академични палми“ на проф. Сава Гроздев - зам.-ректор на ВУЗФ по научната дейност и кариерното развитие, за неговите заслуги в областта на образованието и науката, както и за неговия значителен принос за популяризиране на френския език и френската култура чрез математическото състезание „Европейско кенгуру“. На тържеството присъстваха ректорът и президент на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, вицепрезидентът на ВУЗФ г-жа Детелина Смилкова, преподавателят от ВУЗФ доц. Григор Димитров, депутати, представители на Министерството на образованието и науката, ректори на висши училища, журналисти и гости.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Той е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. Води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон през 1808 г.

Видимо развълнувам, професор Гроздев произнесе словото си на френски език. В него той разказа историята на математическото състезание  „Европейско кенгуру“, което е основната причина за присъждането на тази висока награда: "Идеята за Математическото състезание „Кенгуру“ е родена във Франция – страната, призната от цял свят като люлка на стотици, хиляди креативни идеи, водещи към прогреса на Човечеството. Двама френски математици Андре Деледик и Жан-Пиер Будин решават да организират състезание, в което ученици от училища, колежи и гимназии да разсъждават и да отговарят в един и същ ден на едни и същи въпроси, но всеки в своята страна. Така, през 1991 г. възниква Математическото състезание „Кенгуру“, в което още през първата година се включват120 хил. ученици. Постепенно бройката се увеличава: 300 хил. през 1992 г., 500 хил. през 1993 г., за да достигне понастоящем повече от 7 милиона. Тази френскa инициатива се разпространява от четвърт век в Европа и обхваща целия свят. Първоначално състезанието се провежда само на френски език. В България по инициатива на Френския институт в София се включват предимно ученици от гимназиите с изучаване на френски език. Българското участие по това време е почти символично. Ръководени от грижата състезанието да остане живо и да го отворим за по-голям брой млади български математици, решихме да преведем основни математически понятия. Подкрепени от българското Министерство на образованието и науката, издадохме кратък френско-български речник на основни математически понятия. Разпространихме речника в няколко математически гимназии в страната. Резултатът беше впечатляващ. Броят на участниците се увеличи чувствително.Състезанието напусна границите на Европа и се превърна в световно. Има предложение да кандидатства за рекорд на Гинес, поради огромния брой участници. През 1997 г., по силата на нарастващия интерес беше решено задачите да ce превeждaт на езика на всяка участваща страна. Решението се отнасяше и за България, но ние решихме да запазим състезанието и на френски език в допълнение на българския. Сега България е единствената страна в света, къдeтo състезанието се провежда не само на български език, но също и на френски."

Снимки от церемонията по награждаването може да видите ТУК.