Новини

Новини

Игнатов: Студентското кредитиране започва да работи

Кредитиране започва да работи, заяви образователният министър Сергей Игнатов. Условията за студентски и докторантски заеми у нас са добри, коментира министърът, отчитайки тенденцията на повишен интерес. 4825 студенти са взели кредити за над 20 млилиона лева за миналата година. Повечето от тях са от частни университети.

"В България в тези тежки години полагаме добра основа. Това е доста добър инструмент. Вярвам, че в близките години младите хора, които взимат кредити, ще се увеличат", коментира Игнатов, според когото студентското кредитиране разширява възможностите за равен достъп до образование.
 
Ще се обсъждат и възможности за разширяване на студентското кредитиране. По този начин ще се ограничи изтичането на наши студенти в чужбина. Законът за студентското кредитирине е с 3-годишна давност, но работи от година. Младите хора имат право на гратисен период за изплащане на кредита, което става след като се дипломират.

Междувременно по време на обучението студентите плащат лихвата. Покриването на кредита може да се проточи до 10 години.
80.5 млн. лв. е гаранцията, която държавата дава за студентското кредитиране за следващата годината. Държавата е гарант на кредитите, които банките ще отпуснат на студентите. Лихвеният процент е фиксиран в закона на 7 процента.

Максималният размер на кредита, който младите хора могат да получат, трябва да отговаря на студентската такса. Те трябва да са до 35 години и да се обучават в редовна форма на обучение и да не са го прекъснали.

Източник: Cross.bg