Интервю

Интервю

Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара

Dnes.bg

Не поправка, а изцяло нов закон е необходим за висшето образование, коментира в ефира на Bulgaria On Air Детелина Смилкова, вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси.  Тя подчерта, че достъпът до знание вече е много по-демократичен, налице е глобална мобилност и образованието трябва да се адаптира към тази реалност.

По думите й бизнесът може да е от голяма полза за обучението, като участва в изработването на програми, като представители на бизнеса се включват в преподаването, в оценяването на студентите и т.н.

„Стажовете могат да се включат в образователната програма и да носят кредити за обучението,“ предлага още  Смилкова.

Според нея държавно финансиране трябва да получават няколко големи университета, в които да се прави и наука. Останалите следва да набират средствата на пазарен принцип.

„Университетите не са корпорации, но трябва да търсят мястото си на пазара. В САЩ финансирането от държавата е 10%. Останалите средствата се търсят от пазара,“ заяви Смилкова. Тя поясни, че конкурентоспособността между висшите училища може да се изгради чрез качеството на програмите, чрез партньорства с бизнеса и т.н.

Нейното мнение е, че редица университети у нас са по-добри от тези зад граница, но много студенти избират да учат в чужбина заради икономическата стагнация.

Според Смилкова рейтинговата система не е добра за оценка на висшите училища, тъй като не се взима предвид мащаба и структура на университета. Тя допълни, че споменатите предложения ще бъдат представи на конференцията "Образование и бизнес".

Цялото интервю можете да гледате тук.