Новини

Новини
Забележителен успех на ВУЗФ на Националната Студентска Олимпиада по Математика 2019
21 5 19

Забележителен успех на ВУЗФ на Националната Студентска Олимпиада по Математика 2019

Тазгодишната национална студентска олимпиада по математика се проведе от 10 до 12 май 2019 г. в град Варна. Домакин на събитието беше Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Право да участва в НСОМ като състезател има всеки студент във висше училище в Република България. Студентите се разпределят в три състезателни групи според професионалното направление, в което е специалността им.

В официалното награждаване на победителите участваха проф. дпн Сава Гроздев - председател на Националната комисия и зам.- ректор на ВУЗФ, доц. д-р Първан Първанов - декан на ФМИ към СУ "Св. Кл. Охридски", доц. д-р Татяна Маджарова - ръководител на катедра "Математика и физика" във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и председател на Организационния комитет, както и представители на Община Варна.

Тричленният отбор на Висшето училище по застраховане и финанси с научен ръководител д-р Александър Ахегукян постигна забележителен успех и завоюва три медала и две купи, както следва:

ЗЛАТЕН МЕДАЛ - Артур Торосян, 1 курс, специалност Финанси;

СРЕБЪРЕН МЕДАЛ - Кристиян Илиев, 2 курс, специалност Финанси;

БРОНЗОВ МЕДАЛ - Анна-Мария Цветкова, 2 курс, специалност Бизнес психология и човешки ресурси;

КУПА за ВТОРО МЯСТО в класирането по висши училища;

КУПА за ВТОРО МЯСТО в класирането по отбори.