Новини

Новини
Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на ВУЗФ, пред „Труд“: Актуализацията на бюджета е мина за следващия кабинет
27 10 21

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в топ 3 на ФОРБС

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) откри своята 20-та академична година 2021/2022 с тържествена церемония на 1 октомври 2021 г., като посреща своите настоящи и бъдещи студенти с иновативни и обновени програми.

По този повод разговаряме с ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов.

Доцент Вазов, с какви новости ВУЗФ посреща своята 20-та академична година?

ВУЗФ посреща своята 20-та академична година и 20-та си годишнина с нови програми и иновативни дисциплини, съобразени с тенденциите, динамиката и развитието на образователния процес и бизнес средата.

От тази академична година студентите във всички специалности във ВУЗФ ще имат възможност да придобиват познания в сферата на личните финанси, финансовите технологии и кръговата икономика. Какво представлява зелената икономика и как преходът към зелена икономика ще се отрази върху всички останали екосистеми, е на фокус в обучението на нашите студенти. Мога да кажа, че ВУЗФ е сред малкото университети в България, които предлагат обучение по тези нови и модерни дисциплини. Обучението във финтех направлението ще се реализира съвместно с Българската финтех асоциация. Целта е студентите да получат задълбочени теоретични знания и практически умения за най-новите и модерни финансови технологии в банковия и финансовия сектор, както и да познават ползите и рисковете при тяхното използване.

От академичната 2021/2022 година ВУЗФ стартира изключително актуална магистърска програма "Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи". Новата програма е част от стремежа на университета да подготви ключови експерти в управлението на тези две толкова важни обществени системи, както на национално, така и на регионално равнище.

Как се справяте във време на епидемия и онлайн обучение?

Имаме най-добрата платформа за електронно обучение. При нас тя беше изградена много преди пандемията да ни принуди да преминем изцяло в обучение в онлайн среда и превключването при нас се случи много бързо и безпроблемно за студентите.

От тази година ВУЗФ ще предложи на своите студенти и богато съдържание от видео лекции, до които те ще имат достъп в платформата Moodle. Стремежът ни е непрекъснато да повишаваме качеството на обучението и удовлетвореността на нашите студенти чрез внедряване на модерни, иновативни и високо технологични форми и методи на преподаване и предоставяне на електронни административни услуги.

Получихте и нова акредитация?

Да. От тази година две наши счетоводни специалности - бакалавърската "Счетоводство, одит и финанси" и магистърската "Счетоводство, одит и корпоративен анализ", получиха международна акредитация от ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants, Великобритания). Бакалавърската ни програма е единствената в България, акредитирана от ACCA.

Тази акредитация дава правото на завършилите програмите да придобиват ACCA квалификация, която се изисква от много международни фирми за висши мениджърски длъжности - изпълнителен директор, финансов директор, главен счетоводител, финансов анализатор, одит мениджър в международни одиторски компании, вътрешен одитор и други.

С какви събития предвиждате да отбележите 20-та годишнина на ВУЗФ?

На практика цялата академична година ще премине под знака на тази 20-годишнина, която е много специална за нас. Планираме поредица от изключително сериозни събития, уебинари, конференции и кръгли маси с участието на нашите преподаватели и на водещи български и световни икономисти и експерти по най-важните икономически и финансови теми. Заключителната конференция в тази наситена научно-приложна програма, посветена на 20 години ВУЗФ, ще се проведе през м. юни 2022 г. и ще бъде на тема "Информационни и комуникационни технологии във финансите, застраховането и бизнеса".

В края на ноември т.г. Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ VUZF Lab ще организира кръгла маса на тема "Зелената сделка и бъдещето на инвестициите и банкирането", а институционален партньор е Българската фондова борса.

Гордеем се и, че един от най-изтъкнатите учени на нашето съвремие, британският социолог и политолог, проф. Колин Крауч ще бъде удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Висшето училище по застраховане и финанси, като церемонията ще бъде също част от специалните събития, посветени на 20-та годишнина на ВУЗФ.

Ще издам и за предстоящ уебинар, който планираме до края на годината със световноизвестния руски икономист Михаил Хазин, който ще бъде специален гост-лектор.

Докога продължава приемът във ВУЗФ?

Приемът за академичната 2021/2022 година е отворен. И тази година кандидатстването във ВУЗФ е само по документи, без конкурсен изпит, като ще се признават оценките от държавните зрелостни изпити. Приемът за записване в зимен семестър е отворен до 15 ноември. Документите за прием могат да се подават както онлайн на сайта на ВУЗФ, така и на място във фронт офиса на университета, като сме улеснили максимално процеса по кандидатстване.

Всеки кандидат може да получи и индивидуална консултация, за да избере най-подходящата за него специалност и форма на обучение, като си запази час на marketing@vuzf.bg.

Какво отличава ВУЗФ от останалите университети?

За поредна година ВУЗФ е в Топ 4 на най-добрите висши училища в България в направление "Икономика" според Рейтинговата система на висшите училища и в Топ 3 според класацията на сп. Forbes. Завършилите ВУЗФ са сред най-високо платените специалисти в направление "Икономика" по данни на НОИ.

Имаме най-добрите преподаватели, които са хора с успешна академична и бизнес кариера, изпълнителни директори на големи компании, а наше ноу-хау са съвместните ни програми с водещи бизнес компании. Предлагаме обучение по реални бизнес казуси, възможности за нетуъркинг и стажове в големи национални и международни компании и 100% професионална реализация на нашите студенти. Всичко това, обвързано с модерно образование и методи на преподаване с най-новите технологии, прави ВУЗФ предпочитан университет, а това, което ме прави особено щастлив е, че много студенти, които искат да се върнат в България, избират ВУЗФ, сравнявайки ни със западните университети.

Цялото интервю може да бъде прочетено и ТУК