Новини

Новини
София
28 6 21

Във ВУЗФ човек получава ценни знания, адекватно образование и подкрепа да реализира идеите си

Интервю със София Вълчева, магистър, специалност "Предприемачество, иновации и финанси", ВУЗФ

1. Каква магистратура завършвате във ВУЗФ?

Имах колебания за магистратурата, която да запиша, дали да бъде продължение на бакалавърската ми - "Бизнес психология и човешки ресурси" или да рискувам с нова посока. Е, рискувах! Благодарна съм на себе си, че бях смела и съм на финалът стана магистър по "Предприемачество, иновации и финанси". Предприемачеството се учи в движение, с практиката и проби-грешки, но тази магистратура усили моя вътрешен пламък и по-конкретно моите преподаватели, защото хората са златните ключове в живота ни.

2. Вашата връзка с ВУЗФ датира от много години, тъй като сте започнали своето обучение тук още от ежегодната лятна академия. Разкажете ни какви бяха първите ви впечатления, с кого се срещнахте и какво научихте?

Да, първата ми среща с ВУЗФ беше преди 6-7 години, когато още бях ученичка. Основният двигател на лятната академия Юлияна Георгиева (Мениджър "Комуникации и кариерно развитие във ВУЗФ) е човекът, който буквално ми подаде ръка и за тези години много пъти ми е помагал. Когато човек от самото начало получи такова отношение, той иска да остане. Подкрепящата среда е тази, която ни стимулира. Някои от лекторите от лятната академия, които запалиха интереса ми бяха Виктория Лазарова, доц. д-р Даниела Илиева и Никола Димитров. За мен те са част от вдъхновяващите преподаватели на ВУЗФ, защото: 1. Намират пътя към сърцата на своите студенти! 2. Преподават и правят нещата с любов, с желание! 3. "Заразяват" ни с идеята, че можем да учим, работим, творим това, което истински ни удовлетворява. А какъв по-добър урок за живота от този? За мен до голяма степен е нужно за един преподавател да има този заряд в себе си и да дава, освен знания, то и смисъл, посока, подкрепа и да открива нови хоризонти пред своите студенти.

3. В момента работите на длъжността "Engagement Manager Team Lead" в Shkolo - поздравления за успешното професионално развитие! В какво се състои тя и какви са ежедневните предизвикателства, които ви вдъхновяват в тази работа?

Благодаря ви! Работата ни е доста динамична, свързана е с дигитализацията на училищните процеси, с промяна на нагласи на преподаватели и с обучението на учители. Две от основните ми предизвикателства, които ме вдъхновяват са: 1. Адаптация към постоянните нови предизвикателства. Аха да свикнеш с дадено нещо и то се променя. Тази динамика ни прави гъвкави, което качество е много важно за времето, в което живеем. Да имаш иновативен ум е точно това. 2. Ако преди, когато се изискваше от мен да правя нещо, което не знаех как точно се прави и това ме караше да се чувствам несигурна, неможеща, неуверена, то сега търся новото, непознатото, защото вярвам, че по този начин разгръщаме потенциала си. Въпросът е да променим перспективата си и да направим така нещата, че да работят за нас.

4. Как се виждате след 10 години?

Имам един любим цитат на Нийл Доналд Уолш, който гласи "Колкото повече си, толкова повече можеш да станеш, колкото повече можеш да станеш, толкова повече можеш да бъдеш." Вярвам, че в същността си, водени от нашите утвърдени принципи и вярвания ние постигаме нещата в живота, които можем, за които сме готови. Колкото сме готови да дадем, толкова ще получим. Аз вървя по пътя и вярвам, че ще стигна там, където мечтая, не знам как точно, но се наслаждавам на процеса.

5. Кое е най-ценното за вас през обучението ви във ВУЗФ?

Намерих си хобито! Никога досега не съм мислила и предполагала, че ученето и интересът ми в дадена сфера може да се превърне в хоби. Досега не го бях намерила, докато не записах магистратурата, която смело мога да твърдя, че е нещото, което ме ентусиазира да уча още, да търся и да съм готова да реализирам идеите си. А това е един дълъг процес на търсене и не само, но важното е да не спираме, и също така да общуваме с хора, които да ни напомнят това, които да ни дават кураж да продължаваме да търсим, така както на мен д-р Михаела Михайлова ми повлия в момент на колебание и обърканост. Във ВУЗФ човек получава ценни знания, адекватно за времето си образование, възможности, и още по-ценното - запознава се с чудесни хора, които са днешните посланици на промяната! Завършвам с любим цитат за образованието - "Целта на образованието е знанието - не фактите, а ценностите." от Уилям Бъроуз.