Новини

Новини
Krauch
15 4 21

Световноизвестният британски социолог и политолог проф. Колин Крауч с онлайн лекция пред българската публика

Прочутият изследовател на постдемокрацията проф. д-р Колин Крауч беше специален гост-лектор в уебинар, организиран от ВУЗФ, който се проведе на 14 април 2021 г. на тема "Постдемокрация след кризите".

Това е и заглавието на най-новата книга на проф. Крауч, издадена на български език в края на 2020 г. Самият термин постдемокрация е измислен от него през 2000 г.

Експертът даде отговори на въпросите защо демокрацията се превръща в сянка на самата себе си и що е това постдемокрация. Бяха засегнати темите за неравенството и корупцията, еврокризата и постдемокрацията. Каква е съдбата на политическите идентичности от ХХ век, лечение или болест е политизираната песимистична носталгия и какво ни чака отвъд постдемокрацията, бяха част от другите важни въпроси, обсъдени по време на лекцията.

Лекцията се проведе по покана на ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Модератор на събитието беше доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение във висшето училище.

Пълен видеозапис от уебинара може да видите на линка: https://www.youtube.com/watch?v=l_jm3p_WfhA&t=3185s

Проф. Крауч бе гост и на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Постдемокрацията е ситуация, в която изглежда, че демокрацията продължава напред - има избори, формират се правителства, има публичен дебат, но реалните решения се вземат другаде. И демокрацията става шоу. Това коментира в ефир проф. Колин Крауч. Не искам да кажа, че страните в Западна Европа и Северна Америка вече са в състояние на постдемокрация, а че трябва да заострим вниманието си, допълни политическият анализатор.

"Причините за постдемокрацията не са ничия грешка. Това не е голяма конспирация за подкопаване на демокрацията. Случиха се две неща: глобализацията и успоредно с това - партиите загубиха политическата си идентичност. Първо, глобализацията на икономиката означава, че правителствата на национално ниво не могат да направят много неща и да се наложат над мултинационалните компании. Големите икономически развития в света са извън обсега на националните правителства. Като гледаме главно Западна Европа, хората в миналото знаеха коя партия какви искания имаше. Защото партиите се появяваха в определен исторически момент. С времето се върнахме назад и новите партии не дават представа на избирателите къде стоят в политическата координатна система."

Интервюто с проф. Крауч може да видите във видео материала на: https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/91649-lipsa-na-politicheska-identichnost-razlikite-mezhdu-partiite-sa-mnogo-slabi.