Новини

Новини
Николай Василев
14 3 23

Студентите да се насочат към стажове и учене на езици, за да са по-конкурентоспособни на пазара, съветва бившият вицепремиер Николай Василев

 

Младите хора да се насочат към по-голямо развитие посредством стажове и учене на езици. Това посъветва студентите в качеството си на гост-лектор управляващият партньор в компанията за управление на активи "Експат Капитал" - Николай Василев, който е и бивш заместник министър-председател и министър на икономиката, заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията на България, на лекция във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Според Василев в България има прекалено много държавни университети - 52, което обаче не ги прави добри. Голяма част от българските гимназисти избират да се обучават в други страни, заради което и ВУЗ-овете ни са заети на 48 процента, посочи той. Василев смята още, че родните университети не са достатъчно трудни и даде пример със САЩ, където, по думите му, студентите учат пет, ако не и десет пъти повече от българските си връстници, а разликата между САЩ и Западна Европа е два пъти повече в полза на САЩ. Той е категоричен, че в чужбина няма явления като преписване и подсказване на изпити или купуване на дипломи. По думите му в резултат на такива действия този морал се проектира и в политиката, и начина на управление на държавата ни. Василев е на мнение, че българските студенти имат нужда от повече стажове и обменни обучения в други държави, за да са адекватни на реалността. От изключително значение е да се преподават езици в университетите и да се знаят по няколко езика, изтъкна той.

Разсъжденията на Василев са част от представената в края на февруари негова нова книга "NEXT.BG". В лекцията си авторът й постави акцент върху четири стратегическите приоритета, застъпени в книгата: демографската криза, финансовата стабилност на България, цивилизационният избор на страната и ролята на висшето образование.

"Демографията е доста трагична в момента. В България сега се раждат над 50 000 деца, а през 1950 г. са се раждали около 180 000, като населението е било много по-малко. В момента с тази демография математически страната ни няма позитивно бъдеще", каза Василев. Като инструмент за разрешаването на проблема той предлага сумата от средно 20 000 лв. за новородено дете, които родителите да получат под различни форми - през осигурителния доход, като опрощаване на студентски заем и т.н. Идеята му обаче се сторила шокираща за икономистите.

По отношение на финансовата стабилност в дългосрочен план, Василев изрази мнение, че през този век много нации ще имат сериозни финансови проблеми - големи дългове, дефицити и дори ще има фалити, тъй като според него липсват реформатори, които да сложат нещата в ред.

Източник БТА