Новини

Новини
Бобева
21 7 20

Рано е да се приготвяме за харчене на парите от ЕС

България ще получи от ЕС близо 29 милиарда евро в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, който обсъждаха в продължение на 4 дни.

Според икономиста и преподавател в бизнес университета Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) проф. Даниела Бобева, е доста рано да се приготвяме за харченето на тези пари, тъй като това са теоретични суми.

"Първо трябва да има план, по който да се изразходват тези пари, което ще подлежи на одобрение. Второто е, че парите ще бъдат спирани за 3 месеца за държавите, които не правят икономически реформи. И третият елемент от използването на средствата е свързан със законодателството, т.е. доколко една страна не е корумпирана и спазва законите си", обясни тя в "България сутрин".

От Брюксел премиерът съобщи още, че 200 млн. евро са отпуснати за слабо развитите райони в страната.

"Регионалната политика беше поставена като един от акцентите. Наши 4 района са на дъното на таблицата, това е част от общата кохезионна политика - да се предоставят повече средства за тези региони. Въпросът не е в това колко пари получаваме, а за какво и как ги харчим", категорична бе Бобева пред Bulgaria ON AIR.

 По думите ѝ имаме приходи, които надвишават разходите, но не харчим ефективно.

"Очакването за голямо преобръщане на икономиката на базата на този финансов ресурс не е сериозно. Имаме сериозни структурни проблеми, които ако не се премахнат, в никакъв случай няма да имаме растеж и тези пари ще останат неизползвани", допълни икономистът.

Вижте целия разговор във видеото: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/199249-ikonomist-rano-e-da-se-prigotvyame-za-harcheneto-na-parite-ot-es