Новини

Новини
ВУЗФ приключи успешно проект,  финансиран по програмата COSME
24 8 20

Проучване на проблемите и потенциала на мигрантското предприемачество

В рамките на проект Магнет (MAGNET) - Migrant Acceleration for Growth - Network for Entrepreneurship Training, финансиран по програма COSME на ЕС, е осъществено проучване на проблемите и потенциала на мигрантското предприемачество. Изследването е под формата на фокус групи в осем държави от ЕС, вкл. България, в които участват представители на организациите, които са активни в областта на подкрепа на предприемачеството на мигранти в Австрия, България Германия, Гърция, Полша, Белгия, Испания и Обединеното кралство. Участват 63 академични институции, неправителствени и правителствени организации.

Резултатите от изследването представляват теоретичен и практически интерес, доколкото обхващат широк кръг аспекти на предприемачеството и очертават спецификата на стопанската дейност на мигрантите. Методологията на изследването позволява набирането на богата информация от специалисти, които работят в областта на изследванията и преподаването на теорията на мигрантското предприемачество, както и експерти, които основно се занимават с интерграция на мигранти. Актуалността и необходимостта от такова проучване беше демонстрирана от огромния интерес за участие в проучването и активността на фокус групите. В някои от фокус групите експертите се срещат за първи път, което демонстрира липсата на координация и сътрудничество между организациите, които си поставят общи цели за изследване и подкрепа на предприемачеството на мигранти.

Като част и инструмент за интеграция на мигрантите, предприемачеството се изследва за целите на дефинирането на релевантни политики, които стават все по-важни предвид проблемите с интеграцията особено на последната вълна мигранти в ЕС. Целта на настоящата статия е като се обобщават резултатите от изследването да се идентифицират актуалните проблеми и перспективи на мигрантското предприемачество в ЕС. Разкрива се необходимостта от по-ефективно изпозване на икономическия и социален потенциал на мигрантите .

Първо се изследва средата за мигрантското предприемачество - правна и институционална рамка в сравнителен аспект между включените в изследването страни от ЕС, след което се анализират ползите от истопанската дейност на мигрантите и пречките за нейното осъществянане. Акцент се поставя върху достъпа до финансиране и финансовия капацитет на мигрантите.

Резултатите от изследването можете да намерите тук (PDF)