Новини

Новини
Проф. Ван Меертен: Голямата стойност на PEPP е в преносимостта
29 10 20

Проф. Ван Меертен: Голямата стойност на PEPP е в преносимостта

Проф. Д-р Х. ван Меертен, (1974) е професор по европейско пенсионно право в Университета в Утрехт и към нидерландската адвокатска колега. Занимава се с пенсионното право на ЕС.

Той има широки познания за различните аспекти на законодателството и процесите на ЕС. Една от специалните му области на компетентност е законодателството на ЕС по отношение на пенсиите и трансграничните дейности на финансовите институции. Той се фокусира главно върху IORP II и PEPP.

Tой ще участва и в двудневната международна конференция, на която водещи експерти по пенсионно и осигурително право, финансисти, икономисти и делегати от страната и цяла Европа ще коментират предстоящото въвеждането на PEPP - общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, ще се проведе изцяло онлайн. Темата на конференцията е "PEPP - Регламент и технически стандарти за пазарна реализация".

Тя се организира от Висшето училище по застрахване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab и ще се проведе под патронажа на Бойко Атанасов, председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Форумът започва на 29 октомври, и може да се проследи на живо в Facebook страницата на ВУЗФ, както и на следния линк: http://meet.google.com/sep-xcno-iph.

Професор д-р Ван Меертен, ЕС работи от 8 години за създаване на рамка и стандарти за PEPP (паневропейски личен пенсионен продукт). Защо ние, европейците, се нуждаем от рамка за лични капиталови пенсии?

През последните години пенсионната политика стана все по-важна тема в цяла Европа. В няколко държави нуждата от реформиране на пенсионните системи се превърнаха в острие на политическите програми и, inter alia, тази нужда е предизвикана от демографски и икономически промени. Например, през 2018 г. 19% от европейското население принадлежат към демографската група 65+ - дял, който се очаква да нарасне драстично, което ще доведе до съотношение на зависимост от възрастното население от 50% през 2050 г.

Кои проблеми решава рамката на PEPP?

Друг проблем, пред който е изправен ЕС по отношение на пенсионните схеми, е липсата на преносимост. Преносимостта, което означава грубо казано, прехвърляемостта на пенсионните права върху друг доставчик (било то в друга държава членка) е проблем от няколко години. От миналия век законодателите на ЕС се опитват да подобрят преносимостта на доставчиците и потребителите.

Освен това нараства нуждата от прозрачност и защита на потребителите спрямо пенсионните схеми.

Къде сме днес по отношение на PEPP?

Важен начин за справяне с гореспоменатите проблеми в ЕС е т. Нар. "Общоевропейски пенсионен продукт", PEPP. Регламентът бe пpиeт пpeз мeceц юли 2019 г. и влезе в сила през август 2020 г. Ceгa ce paбoти над втopoтo ниво, ĸoeтo ce oчaĸвa дa бъде пpиeтo oт EK дo ĸpaя нa 2020 г. EIOPA (на която съм член на групата на заинтересованите страни) съобщи, че PEPP ще бъде на пазара през 2021 г.

Кои са конкретните предимства на PEPP?

Целта на PEPP е да установи единни правила за регистрация, производство, разпространение и надзор на лични пенсионни продукти, които се разпространяват в Европейския съюз под егидата на PEPP. PEPP смята да създаде отделна регулаторна рамка за лични пенсионни продукти на ниво ЕС. Според Европейската комисия (ЕК) това ще бъде от полза за потребителите, тъй като предложението предвижда по-голям избор за спестителите, по-голяма пазарна конкуренция, защита на потребителите чрез строги изисквания за информацията, правила за разпространение и проста опция за инвестиция по подразбиране. Спестителите в PEPP ще могат да сменят доставчиците и да продължат да допринасят за своите пенсионни сметки, когато се преместват в друга държава членка.

По какъв начин рамката PEPP ще окаже въздействие върху пазара на дългосрочните спестявания?



PEPP може да доведе до значително подобрение в преносимостта на пенсионния капитал. Тук се крие голямата добавена стойност на PEPP. Освен това PEPP може да намали разходите за съществуващи продукти от трети стълб и може да бъде привлекателна алтернатива за нарастващата група самонаети хора.


В светлината на реформите на националните пенсионни системи на държавите членки на ЕС, считам PEPP за добре дошло допълнение. Освен това PEPP има голям потенциал да стане водещ елемент от проекта CMU и, да, някой ден - да стане индустриален стандарт. Клаузата за преглед на PEPP е много подробна и докато PEPP 1 все още има някои недостатъци, бъдещите регламенти за PEPP (PEPP 2 и PEPP 3) ще разрешат това до голяма степен.

Повече информация за форума, програмата и лекторите, които ще участват в събитието, можете да видите ТУК.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд "Научни изследвания" и с подкрепата на ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД, генерален партньор на форума, както и на ЗАД "Армеец" АД, ПОАД "ЦКБ-Сила" АД и ПОК "Съгласие" АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. "Икономика", Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.

Интервюто може да бъде прочетено и на: https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/prof-van-meerten-goliamata-stoinost-na-pepp-e-v-prenosimostta--314768/?fbclid=IwAR0SO-1Rfej6WlNfY3ZQXwa9MmQ5AS0dCpCCLoY33RBWZZHXzmRVflVb7fE