Новини

Новини
Вазов
12 4 20

Проф. Григорий Вазов: Убеден съм, че ще бъдем приети в еврозоната

Екип на научно-изследователската лаборатория към Висшето училище по застраховане и финанси е разработил кризисен оперативен план, който включва пакет от мерки, за да се запази жизнеспособността на българската икономика, без това да повлияе негативно върху държавния бюджет.

Пред БНР ректорът на висшето училище проф. Григорий Вазов уточни:

"Ние не само предлагаме теоретични мерки, но и на практическа основа как те ще бъдат осъществени... Продължаваме да работим по плана... Сигурно са възможни дискусии, защото не сме в оперативната власт, но сме отворени и продължаваме да работим за неговото усъвършенстване".

Проф. Вазов посочи, че в момента имаме нисък размер на несъбираемите кредити в нашата банкова система:

"Тя е с много добри показатели, с изключителни резерви и сериозни активи. Ако до 10% нараснат несъбираемите кредити в банковата система, това няма да ѝ се отрази. В последните години банковата система е свикнала да работи в условия на вземане на напрегнати решения".

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Григорий Вазов коментира казуса с Българската банка за развитие:

"От политическа и морална гледна точка е трябвало да се изчака, от икономическа гледна точка кредитът си има своите добри характеристики".

Проф. Вазов нарече "прекрасна" новината, че премиерът Бойко Борисов иска страната ни да кандидатства за чакалнята на еврозоната до края на този месец.

"Убеден съм, че ще бъдем приети в еврозоната, защото в последно време създадохме достатъчно икономически аргументи... В банките има над 62 млрд. лева депозити в банките".

Според него спадът на БВП заради кризата няма да е под 4%, както прогнозира правителството, а над 10%.

Интервюто с проф. Григорий Вазов можете да чуете ТУК