Новини

Новини
Григор Димитров 1
7 10 19

Проф. Григор Димитров: Здравната система трябва да се изгради отново

Централизирано увеличаване на заплати на медицински сестри по заповед отгоре не може да стане, защото моделът на финансиране у нас е съвършено друг. Това можеше да се случи преди 32 г., когато имахме щатна таблица - когато всеки получаваше заплата според това не какво е направил, а какъв щат има и бюджет имаше за всяка болница.

Това обясни в предаването "120 минути" проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, член на Надзорния съвет на НЗОК и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"България е държавата, която най-малко отделя публични средства за здравеопазване - само 4,4% от БВП. Германия, например, отделя 14%. Там средната осигурителна вноска е около 3800 евро, а у нас - 20-25 евро. Стремим се към холандския модел, но там 12 години са правили реформата. Всички правителства са имали една определена цел и в годините са надграждали", коментира проф. Димитров.

В България обаче всяко правителство решава да прави нова политика.

"Нормално ли е за 19 години НЗОК да има 19 управителя? Нормално ли е за 10 години да има седем министри на здравеопазването? Нормално ли е единият министър да закрива болници, а другият - да открива? Отговорът е - липсва на политика", на мнение е експертът.

 

Цялото интервю може да бъде видяно на: 

https://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/vreme-za-otgovor/prof-grigor-dimitrov-zdravnata-sistema-trjabva-da-se-izgradi-otnovo.html?fbclid=IwAR2gMHC3U_ppQvxAZgsYPI6-5fDIOyaK2wGF92i00kxZJSyzc0l5FqTpVso

Изпратете ни вашето име, е-мейл и телефон, за да се свържем с вас и да обсъдим възможностите за обучение във ВУЗФ