Новини

Новини
Борис Велчев
7 12 21

Проф. д.ю.н. Борис Велчев е новият ректор на ВУЗФ

Новият ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) е проф. д.ю.н Борис Велчев. Той беше избран на поста единодушно на заседание на настоятелството на ВУЗФ, проведено на 30.11.2021 г. в академичната зала на университета, с 4-годишен мандат, считано от 06.12.2021 г.

Проф. Велчев е завършил Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Право" с отличен успех през 1986 г. Преминал е през всички етапи на академичното развитие, от 2002 г. е доцент, а от 2012 г. - професор по наказателно право. Доктор по право от 1997 г. От 2015 г. е доктор на юридическите науки.

Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при 39-то и 40-то Народно събрание. Председател на Правната секция и член на Бюрото на Съюза на учените в България. От 2002 до 2006 г. е член и председател на Правния съвет на президента на Република България. От 2006 до 2012 г. е главен прокурор на Република България. Бил е член на Висшия съдебен съвет и на Управителния съвет на Националния институт за правосъдие.

Назначен е за съдия в Конституционния съд от президента на Република България от 1 ноември 2012 г. Председател е на Конституционния съд от 15 ноември 2015. Преизбран е за втори мандат като председател на Конституционния съд на 14 ноември 2018.

Досегашният ректор на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов ще продължи да бъде изпълнителен директор на Лабораторията за научно-приложни изследвания към висшето училище - VUZF Lab.

Той е и президент и ректор емеритус на ВУЗФ.

"Бих искал да благодаря на доц. д-р Григорий Вазов, който като създател, президент и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси има ненадминат принос за създаването, развитието и утвърждаването на ВУЗФ като най-добрия бизнес университет в България. За тези 20 години от създаването на университета е постигнато изключително много, ВУЗФ е в челните класации на всички рейтинги и съм щастлив да бъда част от един толкова успешен екип. Сигурен съм, че заедно ще продължим по този успешен път, заяви новият ректор на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев.

От своя страна, доц. Вазов пожела на новия ректор да следва девиза на ВУЗФ Per aspera ad astra - През трудностите към звездите, да мечтае смело и да работи всеотдайно за надграждане на постигнатите до този момент резултати. "Сърдечно благодаря на целия академичен състав на ВУЗФ. Постигнахме много. Това са най-добрите преподаватели в България и ние ще продължим заедно да създаваме новите бизнес лидери, да правим качествена наука и да изграждаме ефективна бизнес среда и общество, заяви доц. д-р Григорий Вазов.