Новини

Новини
Проф. Бобева: Време е и за мерките за икономическо съживяване след кризата
26 5 20

Проф. Даниела Бобева: Данъчни промени в условията на криза не се правят

"Данъчни промени в условията на криза не се правят. Има много други странични фактори, които редуцират ефекта от такива промени". Това коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, финансист, бивш икономически вицепремиер, преподавател, по повод намаляването на ДДС за барове, дискотеки и ресторанти.

Според нея намаляването на ставката на ДДС няма да помогне на сектора да се възстанови от шока:

"Намаляването на приходите от ДДС едва ли ще срине бюджета. При положение че приходите в бюджета намаляват, разходите се увеличават, дефицитът се увеличава, изглежда несериозно да се правят такива мерки точно в този момент. От гледна точка на фиска има деструктивен ефект. От икономическа гледна точка полза няма".

По думите ѝ има теория, че когато се намаляват данъчните ставки, бизнесът е по-склонен да плаща данъци, отколкото да ги укрива:

"Но ефектът ще е маргинален".

В предаването "12+3" проф. Бобева допълни:

"Всичкото това между министъра и премиера е нещо като игра за наивници... Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното данъчно облагане ще бъде една скрита форма за общо покачване на данъците".

Проф. Даниела Бобева смята, че разширяването на държавния сектор чрез създаването на нови държавни предприятия е "най-бруталната форма за източване на пари от държавата и данъкоплатците".

Икономистът подчерта, че българската икономика е отворена и намаляването на външното търсене ще ѝ влияе зле:

"Лошите неща в икономиката като външна среда ще окажат влияние през следващата година. Ще абсорбираме шока от това, че сме си стояли два месеца по къщите много по-бързо, но влошаването на външната среда ще окаже много негативна роля върху икономическия растеж. Спад от около 4-5% е най-вероятен".

Проф. Бобева допусна като възможно удвояване на безработицата сред младите хора:

"Ще се постави на дневен ред структурата на икономиката, която е тотално сбъркана - основно работната сила е заета в трудоемки сектори, а имаме най-лошата демографска ситуация и перспектива в Европейския съюз... Икономиката ни има много структурни проблеми, които коронавирусът ускори и показа като по-очевидни".

Тя прогнозира трудни години и преструктуриране в туризма.

Интервюто с проф. Даниела Бобева можете да чуете на:https://bnr.bg/post/101282116/prof-daniela-bobeva-danachni-promeni-v-usloviata-na-kriza-ne-se-pravat