Новини

Новини

Проф. д-р Григор Димитров, ВУЗФ, в дискусия по програма „Хоризонт“ на БНР за това каква криза ни очаква – финансова, дългова или икономическа?

"Ние не трябва да чакаме кризата да дойде, за да почнем да работим. Моето дълбоко убеждение е, че всеки пропуснат ден за реформи, включително в здравеопазването, в социалната сфера, където има големи ресурси, е загубен ден".

В сферата на здравеопазването трябва да вземем превантивни мерки за реформа в самата здравна система, подчерта проф. Димитров в предаването "Преди всички":

"Ако не вземем мерки за по-ефективно използване на ресурса, който имаме, както и не вземем мерки за намаляване на сивия сектор в здравеопазването, а също и за преоценяване на някои дейности и разположения на лечебни заведения, за осигуряване на равен достъп на населението до качествена здравна помощ - това би трябвало да го направим, тъй като би било в интерес само на нашите граждани".

Нужна е сериозна и радикална реформа в здравеопазването, подчерта преподавателят:

"Ако продължаваме да работим така по този начин - продължаваме да натрупваме големи дефицити и тези дефицити рано или късно ще се отразят върху ефективността на действието на системата", добави проф. Димитров и уточни, че "ние имаме сериозни дефицити в областта на болничните заведения и към външни институции".

"Нашата икономика е отворена икономика и нейното поведение в голяма степен се определя от онова, което се случва с високоразвитите държави в света", коментира още проф. Григор Димитров.

Подробности може да чуете в звуковия файл на: http://bnr.bg/horizont/post/101086233/vicepremierat-nikolova-otkriva-diskusia-za-nova-ikonomicheska-kriza-v-balgaria