Новини

Новини
Възстановяването невъзможно
13 1 21

Проф. Боян Дуранкев, ВУЗФ, пред „Радио Фокус“: Ако сега България не се справи с пандемията, може да последва разклащане на цялата икономика

Ако сега България не се справи с пандемията, може да последва разклащане на цялата икономика. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" проф. Боян Дуранкев, преподавател във ВУЗФ, специалист по глобалистика, стратегическо планиране и маркетинг.

"Ако не се справим с пандемията на наша територия, включително с ваксинирането, това ще означава, че ще има силен натиск към затваряне на голяма част от другите икономически дейности, които в момента са отворени. Това означава огромно икономическо напрежение, което може да разклати цялата икономика и тези показатели, на които трябва да отговаряме, за да бъдем приети в Еврозоната", коментира икономистът. Според проф. Дуранкев еврото вероятно ще претърпи някакви промени от институционална гледна точка.

"В момента може да се каже, че еврото е на кръстопът от гледна точка на институционалното си осигуряване, защото управлението на единна валута, която обединява различни правителства, всяко от което си запазва фискалните правомощия, е или невъзможно, или много проблематично, както е доказано до този момент. Сблъскваме се с един фискален натиск за федерализъм, а от другата страна - натиск за национален суверенитет. Имаме проблем и с банковите регулации, укриването на данъци, данъчните ставки, преливането на трудовите ресурси. Всичко това изисква транснационални институции, а такива ЕС в момента няма изградени. Доминират националните правителства и банки. Видя се от COVID-19, че ЕП трябва да бъде укрепен, в момента е слаб, но това е единственото място за международно сътрудничество на нашите страни", подчерта експертът.

Проф. Боян Дуранкев припомни, че за да бъде приета в Еврозоната, страната ни трябва да отговаря на няколко критерия - ценова стабилност, устойчиви публични финанси, стабилност на валутните курсове. Четвъртият критерии е по линия на дългосрочните лихвени проценти, а петото изискване е правното сближаване.

"Може би ще изпълним всички тези изисквания, ако все пак се реши проблемът с пандемията. За съжаление България е в челната десетка на починалите на 1 милион души. Оказа се, че бизнесмените не са натрупали т.нар. резерв за черните дни. България, която седеше в разкрачен стоеж едновременно да спасява икономиката и хората, се оказа в страните, които имат по-лоши показатели. Това е голям проблем, който няма начин да не предизвика напрежение не само в частниците, но и в бюджета, който няма вече такива резерви, за да раздава на всички дългосрочно", допълни проф. Дуранкев.

http://www.focus-news.net/news/0000/00/00/2836227/