Новини

Новини
проф. Дуранкев
30 6 20

Проф. Боян Дуранкев: Икономическата криза започна още преди епидемията, днес вече сме и в културна

Дори и утре да се намери решение на кризата с коронавуруса, останалите кризи продължава да ни водят към никъде. Това каза за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той припомни, че икономически проблеми е имало още преди появата на пандемията. Като други действащи кризи той изброи социалната, културната, геополитическата, екологична и политическа.

"Започнахме да се разтърсваме от кризата с короноваруса около март, това доведе до икономическа криза и рецесия, които бяха започнали още в края на 2019 г. Съществуват и подводни камъни като социалната криза. Тя се изразява в неравенствата в обществата. Шества и културната криза. В нея от една страна имаме културата на умните и успешните и от друга страна на - доброволно глупавите и неуспешни, както се твърди. Във вандалския й вариант се стига до теорията, че тези, които са на дъното, са там доброволно. Това го прочетох от наш евродепутат съвсем наскоро", коментира той.

Според проф. Дуранкев е налице и нов тип расизъм, а именно между успешните и неуспешните. По думите му това е провал на социокултурата. Културна криза се наблюдава и в медиите, каза още икономистът.

Политичeските скандали ще се отразят икономически на България, прогнозира проф. Боян Дуранкев.

Срастването на политика с икономика и другите уж независими власти правят инвестициите у нас непривлекателни. В България няма сигурност на капитала, коментира още той. Опростачването на икономическия и политически елит е видимо от години.

"Заплахата за България и за развитието на родната икономика е голяма, защото ще ни прескачат. Много е лесно да проучиш какви са условията в една страна и да разбереш дали се преследват тези, които са понатрупали капитал и имат възможности за по-добри печалби и да ги елиминират. В България е лесно да прехвърлиш проваления си бизнес на някой безимотен или на някои грък, както се случва. У нас е лесно е да крият гигантски компании зад офшорки в чужбина. В България се оказва лесно пропусклива и прекалено дифузна", каза икономистът.

Запалахата за развитието на нашата икономика е много голяма, обобщи проф. Дуранкев.

Цялото интервю може да бъде прочетено на: http://epicenter.bg/article/Prof--Boyan-Durankev--Ikonomicheskata-kriza-zapochna-oshte-predi-epidemiyata--dnes-veche-sme-i-v-kulturna/220985/2/0