Новини

Новини
Проф. Бобева: Време е и за мерките за икономическо съживяване след кризата
12 4 20

Проф. Бобева: Време е и за мерките за икономическо съживяване след кризата

Закъснели и скромни са мерките за подпомагане на затруднените заради кризата с Ковид-19. Това заяви в предаването на Дарик "Реактивно" икономистът и бивш вицепремиер проф. Даниела Бобева. Тя прогнозира, че вероятно ще има допълнително забавяне заради смяната на ръководството на Българската банка за развитие, която има главна роля в програмата за отпускане на безлихвени кредити.

По думите на проф. Бобева част от мерките са разписани така, че създават административни трудности, но най-големият проблем е прозрачността.

Мерките на властта още не са достигнали до нито едно лице или фирма

Мерките за подпомагане на затруднените заради Ковид-19 все още не са достигнали до нито едно лице или фирма с изключение на отлагането на корпоративния данък, каза проф. Даниела Бобева. Част от мерките пък са разписани така, че създават административни проблеми, обясни икономистът.

Тя даде пример с текст от постановлението, свързан с намаляването или освобождаването от плащане на наемите на държавни и общински имоти. Неяснотите в тази разпоредба според нея създават условия за неравно третиране на различните стопански субекти и физически лица в различни региони и при различни обстоятелства.

Голям проблем е прозрачността

Най-големият проблем при мерките обаче е прозрачността, изтъкна проф. Бобева. "Аз лично като български данъкоплатец, искам да видя списъка на фирмите, които ще се възползват от мерките, колко души се регистрират в Бюрата по труда всяка седмица - ние сме в извънредно положение, което налага извънредни мерки за информираност на гражданите", коментира тя.

Даниела Бобева добави, че икономическият институт на БАН е направил изследване, което се разминава с прогнозите на правителството. Според експертите от академията спадът на брутния вътрешен продукт при най-песимистичния сценарий е над 5 процента, а при реалистичния 4.5 на сто. А не както прогнозира Световната банка - спад на БВП с 3,7 процента.

"Сега най-важното е креативността и да се използва натрупваната в момента енергия - ние във ВУЗФ направихме един пакет от мерки, които се предлагат и обхващат не само първите нужни стъпки, но и поглед в перспектива", каза тя.

И допълни: "Финансовият министър в парламента каза първо да мине кризата с разпространението на вируса, а след това ще мислим за мерки за съживяване. Ама не е така, тези мерки трябва да се правят сега!".

Едва 10 на сто имат спестявания, които ще им стигнат за година

Има проучвания, според които 30 процента от хората в България имат спестявания за един месец, до 70 процента - за 2-3 месеца, а едва 10 на сто разполагат с резерви за една година и то при свити разходи, посочи проф. Бобева.

Тя каза още, че не очаква спад в БВП, подобен на тези през 1997 година, тъй като състоянието на българската икономика в момента е съвсем различно.

Още по темата слушайте в разговора на Йовка Йовчева с проф. Даниела Бобева в предаването на Дарик "Реактивно".