Новини

Новини

"Пожарите в здравеопазването у нас се гасят с бензин" - проф. Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, за Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на държавна политика в здравеопазването създава повече проблеми, отколкото можем да решим на този етап, смята проф. Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), коментирайки темата за сутрешния блок "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Това, което правим, е да гасим пожара с бензин. Решаваме един проблем, но възниква втори. Причината е липсата на политика от страна на държавата".

Българският лекарски съюз (БЛС) има предложение да се направят реформи в клиничните пътеки, касаещи Педиатрията, казва професорът.

"Увеличението на клиничните пътеки в Педиатрията ще бъде между 20-30%. Ще има увеличение и на цената на ражданията. От 1 юни това увеличение ще влезе в сила".

Свръхконцентрацията на средства в едва 10% от болниците у нас създава условия за некачествено лечение в отдалечените от големите градове населени места, коментира проф. Димитров. Той казва още, че само в София имаме повече от 100 болници. За сравнение в цял Израел общо разполагат с 30 лечебни заведения.

"Митът, че евтиното лекарство не е ефективно, трябва да бъде развенчан. Просто потенциалът му за печалба спада".

Има ли застрашени от изчезване лекарства и какви други мерки за подобряване качеството на здравеопазването предлага проф. Григор Димитров можете да научите във видеото на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-05-14/pozharite-v-zdraveopazvaneto-u-nas-se-gasyat-s-benzin

Изпратете ни вашето име, е-мейл и телефон, за да се свържем с вас и да обсъдим възможностите за обучение във ВУЗФ