Новини

Новини
Показа ли ни кризата, че не можем да задоволяваме насъщните си потребности?
16 9 20

Показа ли ни кризата, че не можем да задоволяваме насъщните си потребности?

Според данни на Агенцията по заетостта близо четвърт милион са били безработните българи през август. Миналата година по същото време безработните са били с 42% по-малко. Идва ли тежко време за икономиката ни?

"В момента виждаме последиците от кризата, те започнаха да се усещат още в първия месец. С всеки изминал ден ситуацията се задълбочава в отрицателна посока. Това е характерно за целия свят", каза за "Денят ON AIR" зам.-ректорът на ВУЗФ проф. Виржиния Желязкова.

Според нея за всяка държава кризата ще бъде различна в края на годината, но всяка една криза дава възможност да открием слабостите на икономиката ни и да започнем да работим в посока на това да засилваме силните ѝ страни.

"Тази криза ни показа, че не можем да задоволяваме насъщните си потребности дори от храни и стоки от първа необходимост. Трябва да се работи по-активно в тази посока. Надявам се да видим една стратегия с ясно очертани стъпки и мерки, които ще доведат до създаване на добавена стойност за икономиката. Мерките в банковата сфера бяха навременни и изиграха своята роля", отбеляза проф. Желязкова.

По думите ѝ ключово би било да се идентифицират 2-3 области, в които нашата икономика има предимства, като една от тях е земеделието.

"В момента внасяме толкова много стоки, които можем да произвеждаме тук и да не сме зависими. За да се стигне до по-голяма независимост, трябва отсега да се започне да се работи. Министерството на земеделието опита да направи стъпки в тази посока, но не се решават фундаменталните проблеми", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-ректорът на ВУЗФ.

Според нея друга сфера, в които имаме какво да се развива, е леката промишленост. Тя добави, че икономическата криза е зависима от развитието на заболяването.

"Не бих препоръчала на хората да предприемат съхранение на спестяванията си у дома. В банките имат сигурност. В тази ситуация на голяма несигурност по отношение на възвращаемостта на инвестициите трябва да имаме търпение. Самата ситуация ще покаже в какво да се инвестира", посъветва проф. Виржиния Желязкова.

Вижте целия разговор във видеото може да се види на: https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/203812-vsyaka-kriza-davala-vazmozhnost-da-otkriem-slabostite-na-ikonomikata-ni