Новини

Новини
Pepp 1
5 11 20

PEPP има всички предпоставки да бъде атрактивен продукт за спестителите и финансовите институции – доставчици

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване (PEPP) има всички предпоставки да бъде атрактивен продукт за спестителите и същевременно интересен за разработване и предлагане от финансовите институции - доставчици, около това се обединиха участниците във Втората международна конференция "PEPP - Регламент и технически стандарти за пазарна реализация", проведена на 29 и 30 октомври 2020 г. в София. Конференцията бе организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab и се проведе под патронажа на г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Събитието е втора международна конференция, организирана от ВУЗФ по въпросите на PEPP, след проведения през месец май 2018 г. форум в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Участие в конференцията взеха народни представители от 44-то Народно събрание, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, водещи експерти от Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, управляващи дружества, финансисти, икономисти, експерти и учени от цяла Европа.

Конференцията бе открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов и от г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

Основни доклади по време на форума изнесоха Сандра Хак, главен експерт, Финансова стабилност в EIOPA, Мати Лепала, генерален секретар, PensionsEurope, Бернар Делбек, старши директор по икономическите въпроси и изследователската дейност, EFAMA, Никола Жанмар, директор Лично и Общо застраховане, Insurance Europe, Мартин Рамхартер, старши съветник по правни и политически въпроси, Министерство на финансите, Австрия, проф. Клаудио Тебалди от Университета Бокони в Милано, проф. Ханс ван Миртен от Университета в Утрехт, проф. Пиерпаоло Марано, проф. Микеле Сири, както и много други уважавани експерти с богат практически и научен опит в областта. Сред тях бяха и водещи преподаватели във ВУЗФ - доц. д-р Станислав Димитров, директор на програмно направление "Застраховане и пенсионно осигуряване" във VUZF Lab, ръководител на катедра "Финанси" и изпълнителен директор на Животозастрахователна компания "Съгласие" АД, проф. д-р Виржиния Желязкова, зам.-ректор по учебната дейност и качеството на ВУЗФ и директор на направление "Финанси и финансов мениджмънт", VUZF Lab, доц. д-р Радостин Вазов, зам.-ректор по европейски проекти и продължаващо обучение и ръководител на катедра "Застраховане и осигуряване", доц. д-р Юлия Добрева, доц. д-р Любка Ценова, доц. д-р Теодора Лазарова и др. В работата на конференцията взеха участие учени от над 10 университета от България и Европа.

Основният извод от дискусията на конференцията е, че PEPP има потенциал да увеличи броят на спестителите и да доведе до нарастване на личните спестявания за пенсия на населението на ЕС.

Доц. д-р Григорий Вазов определи дискусията за PEPP като особено важно събитие за финансовата общност в България и в ЕС. Според г-н Бойко Атанасов въвеждането на PEPP е една от най-сериозните инициативи на ЕС в областта на капиталовите пенсии и определи PEPP продукта като уникален. Сандра Хак обоснова защо PEPP е ценна възможност за спестителите и жизнен продукт за финансовите институции-доставчици.

Представителите на три от асоциациите на финансови институции в Европа Мати Лепала, Никола Жанмар и Бернар Делбек насочиха вниманието върху ограничението на разходите от 1% за базовия PEPP. Изказано бе мнение, че е необходимо разходите по предоставяне на съвет да бъдат извадени от ограничението от 1%. Противното създава опасност от намаляване броят на доставчиците на PEPP и ограничаване на дистрибуцията на продукта. Евгения Ангелова, зам.-председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, 44-то Народно събрание и Христина Пендичева, държавен експерт, Дирекция "Регулация на финансовите пазари", Министерство на финансите посочиха, че ще се наложат промени в секторните законодателства в Република България с оглед извършването на дейност по предлагане на PEPP от българските финансови институции. Регламентът за PEPP бе публикуван в Официалния вестник на ЕС през месец юли 2019 г. Предстои приемането от ЕК на Ниво 2 на законодателството за формиране рамката на PEPP. През 2021 г. може да се очакват първите PEPP-ове на пазара.

Гаранцията на капитала при PEPP и сравнимостта между различните PEPP бяха дискутирани от Франческо Бриганти, генерален секретар, CBBA Европа, Алианс за трансгранични обезщетения, Фалко Валкенбург, непосредствен предишен председател, Актюерска асоциация на Европа и Татяна Битунска, председател на Българското актюерско дружество. Очакванията на част от потенциалните доставчици на PEPP от България бяха споделени от Евелина Милтенова, председател на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и Глория Димитрова, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. Д-р Николай Славчев от БАДДПО постави въпроса за законодателната възможност българските пенсионноосигурителни дружества да участват на пазара на PEPP в България. Защитата интересите на спестителите в PEPP бе дискутирана от д-р Живка Николова, Българска академия на науките, Йорик ван Занден и Ан Вутерс, докторанти в Университета на Утрехт. Д-р Елрой Хадад, Shamoon College of Engineering, сподели опита на Израел в развитието на капиталовите пенсии в страната. Инвестиционни аспекти от рамката на PEPP бяха разгледани от Мартин Паркс, управляващ директор, член на Групата за глобална обществена политика на Black Rock, Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт и Цветомир Илиев, главен директор "Инвестиции", Алианц България Холдинг.

Във връзка с конференцията ВУЗФ проведе специализирана анкета относно PEPP. Резултатите от анкетата бяха представени и коментирани по време на събитието от доц. д-р Станислав Димитров, председател на организационния комитет и член на научния съвет на конференцията. 84% от респондентите изказват положителни нагласи за спестяване за доброволна пенсия. 41% от тях биха закупили онлайн продукт за пенсионно спестяване. 62% изразяват готовност да внасят между 5% и 10% от месечния си доход за доброволни спестявания. 67% от анкетираните определят данъчните облекчения като важен фактор при решението за спестяване.

От ВУЗФ ще подготвят заключителен документ с основните изводи, предложения и препоръки от международната конференция, който ще бъде изпратен на вниманието на всички компетентни български и европейски институции, асоциации и заинтересовани страни.

ВУЗФ е и единственото висше училище в България, което участва активно и инициира провеждането на експертни дискусии, които да подпомогнат разрешаването на потенциални казуси около въвеждането на PEPP на регионално и европейско ниво. Организираните от ВУЗФ две конференции са единствените събития в България, посветени на PEPP проблематиката. От VUZF Lab обявиха и създаването на Център за обучения и консултации във връзка с въвеждането на PEPP, който започва да функционира към Лабораторията, където всички заинтересовани могат да получат допълнително информация и обучения в тази област.

Всички презентации от събитието можете да видите ТУК.

ВУЗФ ще издаде и сборник с доклади от конференцията.

Конференцията се организира със съдействието на Фонд "Научни изследвания" и с подкрепата на ЗАД "ОЗК-Застраховане" АД, генерален партньор на събитието, както и на ЗАД "Армеец" АД, ПОАД "ЦКБ-Сила" АД, ПОК "Съгласие" АД, които са партньори на събитието.

Медийни партньори на форума са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Economic.bg, сп. "Икономика", Money.bg, Novinite.bg и Еcon.bg.