Новини

Новини
Пътят от студентската скамейка до създаването на академия за трейдъри
11 9 19

Пътят от студентската скамейка до създаването на академия за трейдъри

Какво стои зад успеха, как се създава академия за трейдъри и защо в XXI век дигиталното обучение е необходимост - на тези и още въпроси отговори един от студентите на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Венимир Петков в специалната поредица за талантите на университета "Истории за успеха".

Той е едва на 24 години, а вече има солиден професионален опит зад гърба си. Създава онлайн платформата за обучение на трейдъри Global Academy Place, а по-късно става съосновател на софтуерната компания GlobalizeIT. Докато развива "от нулата" двата си амбициозни проекта, Венимир следва в бакалавърската програма "Международен бизнес и финанси" на ВУЗФ, където се заражда и предприемаческият му дух. В момента е студент в IV курс и се обучава дистанционно от Барселона.

"Завършил съм в Американския колеж във Велико Търново, по това време исках да се занимавам с компютри. По-късно се преместих в София, завъртя ме животът и се наложи да работя точно в такава академия, каквато имам в момента", разказва Венимир.

След като сменя няколко работни места и преминава през различни обучения за трейдъри, той решава че иска да се специализира точно в тази сфера. "Казах си, че е добре да имам диплома от университет, че съм трейдър", допълва той. И така открива ВУЗФ.

За него най-голямото предимство при обучението му в бизнес университета са контактите, които е създал, и примерите и насоките, които преподавателите са му дали чрез своя бизнес опит. "Срещаш се с хора като теб, мотивирани. Гледате в една посока", пояснява избора си Венимир.

Живеейки в Барселона, той споделя задоволството си от дистанционното си обучение. "Абсолютно всички материали са качени в онлайн платформата, изпитите също са онлайн и всичко може да бъде достъпно дистанционно, което е огромен плюс. Все пак живеем в дигитален век. И в моята академия така се случват нещата", казва той.

Венимир е категоричен, че не иска да "пуска корени никъде". Затова и избира точно това име на академията си - Global Academy Place. "Идеята е да станем глобални", казва той. За него дигитализацията е бъдещето и тепърва предстои да станем свидетели на много промени, включително и във валутния пазар.

"Според мен хартиените пари след време ще изчезнат. Затова и хобито ми е да събирам стари банкноти. И хората много ще им се радват като ги видят", усмихва се той.

Повече за него и професионалния му път, гледайте в интервюто на Биляна Митева в поредицата на ВУЗФ "Истории на успеха".