Новини

Новини
Застраховател на годината
28 5 21

Отличиха най-добрите застрахователни и пенсионноосигурителни компании за 2020 г.

На 27 май 2021 г. за тринадесета поредна година бяха връчени най-престижните годишни награди в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор у нас - "Застраховател на годината", "Пенсионноосигурително дружество на годината" и "Застрахователен брокер на годината" за 2020 г., както и годишните награди на фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски".

Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски" и Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Наградите бяха връчени на официална церемония в аулата на ВУЗФ, проведена в онлайн формат, заради противоепидемичните ограничения и беше излъчена на живо във фейсбук страницата на висшето училище.

Специални гости на церемонията бяха г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН), г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика, г-н Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" и г-жа Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор".

Най-добрите компании бяха определени от експертно жури, съставено от представители на организаторите, на база обективни публични критерии и показатели.

Официалната церемония беше открита от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, член на Организационния комитет и основател на годишните награди, който подчерта, че връчването на наградите е най-значимото и очаквано събитие за застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, което е признание за работата на компаниите и отличава най-добрите от тях през изминалата предизвикателна година.

Специално приветствие към организаторите и цялата застрахователна гилдия, отправи г-н Бойко Атанасов, председател на КФН. Той поздрави организаторите на събитието, официалните гости и се обърна към присъстващите и зрителите с думите:

"Когато кризата се разгърна, секторът на застраховането и пенсионното осигуряване имаше от една страна избор да продължи да действа по инерция и по утъпканите, но устойчиви модели като се старае да предотврати евентуални загуби. От друга страна, обаче, пред нас стои изборът да създадем нови начини на опериране на пазара и в отношението с клиентите. Днес ясно виждаме, че участниците на застрахователния и пенсионноосигурителния пазар успяват успешно да се адаптират към предизвикателствата на средата чрез внедряване на все повече дигитални услуги и мобилните финтех приложения, чрез изграждането на организационна култура за работа, в която да се запазят добрите и работещи практики и да се внедряват нови, адекватни за пазара и условията. Вярвам, че двигателят на промяната в сектора е фокус, мисъл, акцент върху конкретни, специално създадени за целеви групи клиенти продукти, защото именно нагласата на мислене и потребностите на хората са решаващи за стабилността на сектора. Днес повече от всякога ние преминаваме от фазата на отговор на кризата към фазата на възстановяване и към фазата на иновации, за да осигурим това, от което потребителите имат най-голяма нужда - сигурност и спокойствие!"

Призовете в трите категории "Застраховател на годината" и номинираните дружества, представи г-н Константин Велев, председател на АБЗ. В обръщението си той посочи, че нетрадиционният за общността начин на провеждане на тържествената церемония е и символ на периода, през които преминаваме - на предизвикателства и трансформации, на търсене на оптимални решения с поглед към бизнеса и към обществото.

"Именно в такъв период се проявява дълбокият смисъл на наградите "Застраховател на годината", защото ни помагат да осмислим трудностите и да оценим постиженията на компаниите и сектора като цяло. Изминалата кризисна година дойде с много неизвестни за всички нас и наложи стремителен темп на трансформация. Компаниите успешно отговориха на предизвикателството, оптимизираха и дигитализираха бизнес процесите си, отговориха на нуждите на клиентите си с иновативни решения и продукти. Безспорно постижение е, че на фона на икономическата криза пазарът остана стабилен и постигна резултати, близки до много успешната 2019 г." - подчерта Константин Велев.

Наградата в категория "Застраховател на годината - Общо застраховане" за 2020 г. Спечели "ДЗИ-Общо застраховане" EАД. Отличието беше връчено на г-н Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ, от Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

В категория "Застраховател на годината - Животозастраховане" за 2020 г. победител стана ЗК "Уника Живот" АД. Отличието беше връчено от д-р Николай Здравков, председател на УС на БАЗБ, а наградата прие Борис Паличев, генерален мениджър на "Уника България" АД.

Призът "Застраховател на годината - Най-динамично развиващо се дружество" за 2020 г. спечели "Застрахователно дружество ЕИГ Ре" EАД. Наградата беше връчена от доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, на г-н Петър Аврамов, председател на Надзорния съвет на компанията.

На тържествената церемония бяха отличени и най-добрите пенсионноосигурителни дружества. Техните номинации представи г-жа Евелина Милтенова, председател на БАДДПО.

В категорията "Пенсионноосигурително дружество на годината" за 2020 г., за дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване, наградата получи ПОК "Доверие" АД. Наградата беше връчена от г-жа Диана Йорданова, зам.-председател на КФН на г-жа Даниела Петкова, председател на УС на компанията.

Призът "Пенсионноосигурително дружество на годината" за 2020 г., за дейността по допълнително доброволно пенсионно осигуряване, получи ПОД "Алианц България" АД. Наградата беше връчена от г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика на г-н Владислав Русев, зам.-председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на компанията.

В категорията "Пенсионноосигурително дружество на годината" за най-динамично развитие в дейността си през 2020 г. победител стана "ПОД - Бъдеще" АД. Наградата беше връчена от д-р Орлин Пенев, член на Организационния комитет на годишните награди на г-н Андрей Шотов, изпълнителен член на Съвета на директорите на компанията.

Номинациите в категориите "Застрахователен брокер на годината" представи д-р Николай Здравков, председател на БАЗБ.

Победител в категорията "Застрахователен брокер на годината - Общо застраховане" за 2020 г. стана "Амарант България" ООД. Наградата беше връчена от г-н Владимир Савов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор" на г-н Янаки Янакиев, управител на компанията.

Призът в категория "Застрахователeн брокер на годината - Животозастраховане" за 2020 г. получи "Ай Ен Джи Иншурънс Брокерс" ООД. Наградата беше връчена от г-н Константин Велев, председател на АБЗ, на г-н Тодор Дедински, директор "Бизнес развитие" в компанията.

Наградата "Застрахователен брокер на годината - Най-динамично развиващо се дружество" през 2020 г. бе връчена на ''Дженерал Брокер'' ООД. Призът беше връчен от г-жа Светла Несторова, член на Организационния комитет на годишните награди, председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" ЕАД на г-н Теодор Христов, управител на компанията победител.

Фондация "Проф. д-р Велеслав Гаврийски" връчи за 23-та поредна година своите национални персонални награди за 2021 и 2020 г. на най-заслужилите експерти и професионалисти в секторите застраховане и осигуряване. Отличените със специални призове бяха представени от проф. д.ик.н. Нено Павлов, председател на фондацията.

С наградата "За цялостен принос в развитието на българското осигуряване" за 2021 г. бе удостоен доц. д-р Бисер Петков, а наградата му връчи г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика.

Със същия приз за 2020 г. беше отличен Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ПОК "Доверие" АД.

Призът "За цялостен принос в развитието на българското застраховане" - 2021 получи г-н Недялко Чандъров, председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Наградата му връчи г-н Бойко Атанасов, председател на КФН.

Своите награди за 2020 г. в същата категория получиха проф. д-р Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс" АД и ръководител на катедра "Финанси" в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов и Петър Аврамов, зам.-председател на Съвета на директорите на ЗД "Евроинс" и председател на Надзорния съвет на "ЗД ЕИГ Ре" АД.

С наградата "За цялостен принос в развитието на посредничеството в застраховането" - 2021 г. бе отличена г-жа Моника Минкова, зам.-председател на УС на БАЗБ и регионален мениджър RENOMIA България. Призът й беше връчен от доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.

Носител на приза в тази категория за 2020 г. е Михаил Антонов, управител на застрахователен брокер "АВВИ" ООД.

Церемонията завърши по традиция с обща снимка на всички наградени компании и призьори, специални гости и членове на Организационния комитет.

Медийни партньори на годишните награди са:  Investor.bg, Bloomberg TV Bulgariа, Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Money.bg, Еconomic.bg, Standartnews.com, Insmarket.bg

Цялата церемония може да видите ТУК