Новини

Новини
Международна конференция
20 4 23

Неизвестните пред бъдещето на световната икономика се увеличават, смята икономистът проф. д-р Димитър Иванов

Много е трудно да се каже какво ще се случи със световната икономика през следващите години, тъй като дилемата е дали сме изправени пред процес, представляващ голямото разделение или големият рестарт. Световната икономика е блокирана в капан от проблеми, който ще продължи най-малко до 2028 г., като тези проблеми могат да станат още по-изострени, ако военните и геополитически конфликти се задълбочат. Това каза проф. д-р Димитър Иванов, икономист, управляващ директор и старши съветник на американския инвестиционен фонд "Геркен Кепитъл Асосиейтс" (Gerken Capital Associates), по време на международната конференция "Икономика на бъдещето", организирана от Висшето училище по застраховане и финанси и предавана онлайн.

Професор Иванов анализира данни на двете най-крупни мултинационални икономически институции в света - Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка и обобщи, че средносрочните прогнози на МВФ относно растежа на икономиката са на най-ниското си ниво още от началото на глобализацията през деветдесетте години на миналия век. "Заради войната в Украйна мисля, че националната сигурност ще доминира над икономическите цели и със сигурност това ще бъде за сметка на по-ниски нива на икономически растеж и по-високи нива на инфлация. Ние се намираме в изпълнена със свръх усложнения макроикономическа обстановка", посочи той.

По думите му нивото на инфлацията не спада, което означава, че затягането на кредитните условия от страна на централните банки ще продължи в световен мащаб и без съмнение ще действа като спирачка на икономическия растеж.

Относно страховете от евентуална рецесия в Европа, Иванов смята, че с всеки изминат ден нараства възможността за подобен развой на ситуацията в Европа, а като причини за това се явяват продължаващите мерки за забавяне на инфлацията, както и геополитическите и различни други шокове, които влияят на доставките и на цените на суровините.

 

Източник: Елена Несторова/БТА