Новини

Новини
Най-ценното да започнеш със стажове още от първи курс е изграждането на ценни контакти и умения
18 6 21

Най-ценното да започнеш със стажове още от първи курс е изграждането на ценни контакти и умения

Интервю с Йордан Стойнов, студент 2 курс, специалност "Международен бизнес и финанси", ВУЗФ

1. Защо избрахте точно ВУЗФ?

 Преди повече от година си стягах куфарите към Англия като човек, приет в топ 4 на най-добрите университети. Заради пандемията предпочетох да остана в България и да намеря университет, който подготвя студентите си на ниво, което щях да поуча и в чужбина. След посещението ми на финансова академия, организирана от ВУЗФ, разбрах, че това е мястото за мен, запознавайки се с част от преподавателския им състав. Смятам, че преди всичко университетът е място за изграждане на networking, иновативно мислене и предизвикателство. Това е място, което предизвиква всеки един от нас да открие своя потенциал и да достигне пределите си. Всичко това откривам всеки ден във ВУЗФ.

2. Каква е вашата специалност и защо се спряхте на нея?

Специалността, която избрах да изучавам е Международен Бизнес и Финанси. Тази програма подготвя всеки един от нас за работата в динамичния и интернационален свят на международния бизнес, предоставяйки необходимите теоретични знания за вземането на добри и оповани решения, в комбинация с увереност. В специалността преподават известни български професионалисти, лидери на българия пазар, което беше основополагащо за решението ми да избера тази дисциплина. Имайки шанса да се запознаеш, да се учиш и да създадеш професионална връзка с такива хора представляваше изключителен интерес за мен.

3. Кой е основният плюс на това да "вземете" две години за една?

Преди да започна професионалното си обучение във ВУЗФ, учих в едно от най-престижните български улища за икономика и финанси. Още от осми клас ни учаха да съставяме нетни счетоводни баланси, да откриваме точката на равновесие между търсенето и предлагането, да се оповаваме на наредби, издадени от БНБ, което ми помогна да разбера основата на икономиката и финансите. Смятам, че основният плюс за това решение е факта, че не губя време, а времето е най-ценният ресурс днес.

4. Разкажете ни за опита ви като стажант - как разбрахте за стажантската програма, как кандидатствахте, какво научихте от нея?

Още от ученическа възраст участвам по различни стажантски програми по целия свят. Последната ми стажантска програма беше в най-голямата независима компания за управление на активи в България. Научих за нея, чрез уебинар, организиран от ВУЗФ, с гост Николай Василев (Управляващ партньор на Expat Capital и изпълнителен директор на Expat Asset Management). Г-н Василев разказваше изключително интересни истории от своя живот. След уебинара реших да се свържа с него и да придобия информация за компанията, която управлява и възможностите за стажанстка програма. След няколко интервюта, успях да започна като финансов анализатор в 3-месечната стажантска програма на Expat Capital. През тези три месеца се научих да анализирам финансови отчети, да правя макроикономически анализи на развити и развиващи се пазарни икономики, да проучвам потенциално привлекателни акции и борсово-търгувани фондове (ETFs), да подготвям ежедневнопобликуваната информация за нетната стойност на активите (NAVs) на всички 15 ETFs на компанията.

5. Кое според вас е най-ценното от това да започнеш със стажовете още от началото на следването?

Всяка професия се изучава не само с четене на учебници и посещение на лекции, а с много практически упражнения. Много студенти действително работят, което довежда до две основни ползи - печелят се пари, крайно необходими за социалния живот на всеки един, а също така и се изграждат полезни трудови навици. Основният въпрос тук следва да бъде: "Каква работа/стажантска програма да започна". Отделяйки 1/3 от деня си смятам, че работа или стаж в компания, чиято дейност е свързана със специалността ще бъде много по-добра възможност за надграждане. Най-ценното от това да започнеш със стажовете от началото на следването е изграждането на ценни контакти в дадената област, подобряването на общи умения като работа в екип, умение за спазване на срокове и получаването на опит при работа в офис среда - а защо не и предложение за постоянна работа след изтичането на стажантската програма.

6. Как и къде се виждате след 10 години?

След 10 години се виждам като собственик на консултантска компания. Финансовите умения, които ще придобия по време на обучението ми във ВУЗФ, компютърните знания, които смятам да придобия с магистърската ми степен и интересите ми към устойчиво развитие ще ми помогнат да осъществя идеята си за консултантска фирма на корпоративно ниво, стремяща се към подпомагането на дадена компания в преминаването ѝ към устойчивост. За втората част, а именно къде се виждам бих отговорил навсякъде. Пандемията ни показа, че всеки може да работи от вкъщи, а моето вкъщи е светът.