Новини

Новини
Методи Христов
14 2 23

Напусна ни проф. Методи Христов

Уважаеми преподаватели и колеги,

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 7 февруари 2023 г. ни напусна проф. д.ик.н. Методи Христов.

Проф. Христов беше дълги години отдаден преподавател във ВУЗФ и негов първи заместник-ректор по учебната дейност. През 2006 г. той беше удостоен с почетното звание "почетен професор" на ВУЗФ, през 2016 г. получи званието "заслужил професор" за изключителни заслуги за създаването и развитието на висшето училище. През 2022 г. проф. Христов бе удостоен и с почетното звание професор емеритус на ВУЗФ.

Бил е член на Научната комисия по икономически науки при Висшата атестационна комисия. Проф. Христов е бил дългогодишен преподавател в СА "Д.А. Ценов", гр. Свищов и декан на факултет "Финанси" (1972 г. - 1979 г.). Преподавал е и в УНСС, като е бил и заместник-ректор на университета (1987-1989 г.) Специализирал е във Висшия икономически институт в гр. Берлин и в Икономическия университет в гр. Виена. В Берлин защитава своята втора докторска дисертация.

Член на Международния институт по обществените финанси.

Автор е на множество научни публикации, учебници и помагала в областта на финансите.

Вярваме, че неговото делото ще бъде запомнено, съхранено и продължено занапред от многобройните му студенти, за които той винаги е бил вдъхновяващ пример.

Поклон пред светлата му памет!