Новини

Новини
1
3 1 19

МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ПРОЕКТИ (РЕФЕРАТИ) по математика, информатика, икономика, финанси, банкиране, счетоводство, контрол, застраховане, осигуряване, предприемачество, бизнес

В рамките на Международния проект MITE (Methodology and Information Technologies in Education - Методика и информационни технологии в образованието) през учебната 2019 г. се организират три конкурса - единият за ученици, вторият за студенти, а третият за учители. Научната част на проекта има за цел разработването на методики и съвременни информационни технологии в образованието изобщо. Партньори по проекта са:

- ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси) - Университет по финанси, бизнес и предприемачество (София, България)

- Факултет по педагогическо образование при Московския държавен университет "М. Ломоносов" (Москва, Русия)

- Асоциация на педагозите, работещи с таланти (Москва, Русия)

- Сдружение "Европейско кенгуру" (България)

І. Международен конкурс за ученици

ІІ. Международен конкурс за студенти

ІIІ. Международен конкурс за учители

Конкурсите се състоят в разработване на проекти (реферати). В първия и втория конкурс могат да участват ученици и съответно студенти (индивидуално или в екип до трима, независимо в кое училище, университет, клас или курс учат) под ръководството на преподаватели или без ръководство. Третият конкурс е предназначен за учители (индивидуално). Проектите се представят в електронен вид. Те трябва да са оформени като мултимедийни презентации с обем до 20 Mb на MS Power Point или на друг софтуер, който се разпространява свободно. Бонусни точки се присъждат на проекти, в които информатиката и информационните технологии се използват не само в презентацията, а и по същество при решаването на съответната математическа или икономическа задача.

Тематичните направления са:

1. Модели на реални процеси в икономиката, финансите, банковото дело, счетоводството, застраховането, осигуряването, предприемачеството, бизнеса, природата и обществото (за ученици и студенти);

2. Финансова математика (за ученици и студенти);

3. Използване на математически методи за решаване на практически задачи (за ученици и студенти);

4. Математиката в професионалната дейност (за студенти);

5. История на математиката (за ученици);

6. Математика и изкуство (за ученици);

7. Математиката като наука (за ученици);

8. Геометрични миниатюри (за ученици);

9. Математиката в областта на защита на информацията (за ученици);

10. Електронен журнал или уебсайт (за ученици);

11. Организация на класната работа за повишаване на успеваемостта (за учители);

12. Организация на извънкласната работа на учениците (за учители);

13. Организация на проектната и изследователската дейност на учениците (за учители).

Състезателната част е организирана в три етапа:

Задочен - краен срок за изпращане на разработките е 28 януари 2019 г.

Очен (национален) - на 7 и 8 февруари 2019 г. в сградата на ВУЗФ, ул. Гусла № 1, 1618 София (допуснатите до Националния кръг ще бъдат информирани до 1 февруари 2019 г.)

Международен - в периода от 1 до 5 май 2019 г. в гр. Москва, Русия

Участието на студенти от ВУЗФ е безплатно. Останалите участници следва да внесат предварително такса правоучастие в размер на 25 (двадесет и пет) лева на участник (ако проектът е представен от повече от един участник, като научните ръководители са също участници) или 50 (петдесет) лева на проект (в случай на един участник) в срок до 21 януари 2019 г. по следната банкова сметка:

ВУЗФ (за конкурса МИТЕ)

Тексим банк АД

IBAN: BG57 TEXI95451005453600

BIC: TEXIBGSF

Участващите в конкурса ученици получават правото на преференциални условия при кандидатстване във ВУЗФ с 20% отстъпка от семестриалната такса (виж www.vuzf.bg) чрез попълване на ТАЛОН за преференциални условия, който може да откриете ТУК. Желаещите трябва да приложат попълнения талон към проектите си.

Изпращане на проектите с краен срок на получаване 28 януари 2019 г.:

По пощата на CD, на адрес: ВУЗФ, за конкурса МИТЕ, ул. "Гусла" № 1, 1618 София

В придружаващото писмо напишете име на автора(ите), клас (курс), училище (университет), научен ръководител, заглавие на проекта и по кое от направленията е разработката, кратко описание на проекта и указания за работа с файловете (ако е необходимо), а също и възможни начини за връзка (за предпочитане e-mail адрес и мобилен телефон). Контакти и допълнителна информация можете да получите от г-жа Росица Петрова на тел. 0888 438 437

По време на задочния етап ще бъдат избрани най-добрите разработки за участие в очния (национален) етап. Победителите в Националния етап ще бъдат поканени за участие в Международния етап. Националният и Международният етапи се състоят в представяне на всяка разработка в рамките на 10-15 минути (за международния етап на английски или руски език), след което в рамките на 5 минути състезателите отговарят на уточняващи въпроси (включително и по представяния материал). Критериите за оценка на ученическите и студентските проекти включват оригиналност, достоверност, атрактивност, ползваемост, оформление. Учителските проекти ще бъдат оценявани за ефективност на представяните идеи и методики, пълнота, дизайн, естетическо оформление, стил на презентирането.

Класираните на първите три места в Националния етап на всеки от трите конкурса ще получат дипломи и награди, а останалите участници в Националния етап - грамоти. За първенците при учениците и студентите е осигурен безплатен престой и културна програма по време на Международния етап в Москва.