Новини

Новини

Лобистки интереси свалят ДДС от 20 на 9 процента

Днес в НС на второ четене влиза предложението за намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за туризма и книгите.

Според икономиста проф. Боян Дуранакев, целта на това предложение е неясна."Хотелиерите и ресторантьорите не се нуждаят от това намаление от 20 на 9 % , това нито ще увеличи същствено приходите на ресторантите, нито ще напълни хотелите, да не говорим пет клиенти да се бият за 1 маса, това няма да се случи тази година".

"Казано на икономически език, браншът не е фалирал, има пропуснати ползи, а не ликвидация".

"А и в САЩ и в ЕС от 60 до 80 % от хората са заявили, че няма да се върнат към обичйаните си посещения в ресторанти и хотели.В хората е останал страхът от извънредното положение/обстановка."

Проф.Дуранкев отбеляза и че дори да се намали ДДС за хотели и ресторанти, това няма да доведе до намаление на цените на клиентите.

Икономистът определи ситуацията като какафонична и неясна и допусна, че причината са лобистки интереси и сивия сектор.

"Не е ясно и намалението за книгите, за кои книги, за булевардната и жълта литература да се намали, или за научна литература?"

Проф.Дуранкев смята, че има други браншове, които повече се нуждаят от подкрепа, и това е фармацията и някои от храните.

"В края на годината, ако продължаваме така, независимо от подкрепата на ЕС, има опасност от нарушаване на фискалната схема и продължаване на неравенствата богати/бедни."

 

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл на https://bnr.bg/plovdiv/post/101280275/lobistki-interesi-svalat-dds-ot-20-na-10-procenta