Новини

Новини
Бобева Нова
21 10 20

КРИЗИСНА ИКОНОМИКА: Колко пари губим заради пандемията?

Коментират за Нова ТВ проф. Даниела Бобева, преподавател във ВУЗФ и финансистът доц. Емил Хърсев.

"Бизнесът успя да продължи да работи, дори и при по-сериозните ограничения. Фундаменталният проблем е, че имаме нужда да не гледаме на тези вируси като нещо временно, а като нещо, което ще имаме и в бъдеще". Това коментира бившият вицепремиер и преподавател проф. Даниела Бобева.

Тя и бившият подуправител на БНБ финансистът доц. Емил Хърсев коментираха проблемите, пред които е изправена икономиката ни.

Според проф. Бобева трябва да се криминализират случаи, в които някой знае, че е болен, има положителен PCR тест, но продължава да ходи на работа. "Имаме нужда сега да помислим дългосрочно", смята проф. Бобева.

Що се отнася до икономиката, тя обясни, че има огромна разлика в прогнозите, което отразява несигурността, която ни заобикаля. "Прогнозата на БНБ е направена при положение, че не се взима втората вълна на коронавируса, а тя вече е в сила. Европейските прогнози за нас винаги са по-лоши", обясни проф. Бобева.

Ако се сбъднат най-лошите прогнози, това означава, според доц. Хърсев, че няма да има 10% ръст на заплатите, както сме свикнали през последните 9 години. "Но пък не се очертава и намаление на работни заплати, както виждаме в Европа", заяви доц. Хърсев. Според него прогнозите за българската икономика са по-скоро оптимистични и реалистични.

Вижте цялото интервю в студиото на Нова ТВ на: https://nova.bg/news/view/2020/10/18/302750/кризисна-икономика-колко-пари-губим-заради-пандемията/