Новини

Новини
бобева
6 11 19

Какви са шансовете на България за членство в еврозоната с Лагард начело на ЕЦБ?

Новият гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е имала възможността да работи с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя си е създала достатъчно добро мнение за българите за разлика от Еманюел Макрон. Това ще даде положително отражение за присъединяването на България в еврозоната. Това каза проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател по финанси във ВУЗФ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според нея България има по-големи шансове за членство в еврозоната след встъпването на Лагард на поста в ЕЦБ.

Тя говори и за разширяването на функциите на финансовата институция.

"Има голямо разширяване на функциите на ЕЦБ. Това се чу и в Европейския парламент, когато беше обсъждана номинацията на Кристин Лагард за председател на ЕЦБ. Обезпокои ме идеята и натиска към Лагард, че ЕЦБ трябва да се ангажира и с промените в климата. От нея се очаква да "озелени" финансовата институция".

Според Бобева "озеленяването" би било прекалено за ЕЦБ.

По думите ѝ през последните години има тенденция промените в климата да се възпроизвеждат във всички области на политиката, включително и в тази сфера.

"Ролята на председателя на ЕЦБ е много важна, тъй като трябва да разбира добре икономиките на различни държави и монетарните инструменти".

Бобева обясни, че Лагард ще завари огромно разделение на Управителния съвет на институцията.

Цялото интервю може да бъде видяно на:

https://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2019-11-05/kakvi-sa-shansovete-na-balgariya-za-chlenstvo-v-evrozonata-s-lagard-nachelo-na-etsb

Изпратете ни вашето име, е-мейл и телефон, за да се свържем с вас и да обсъдим възможностите за обучение във ВУЗФ