Новини

Новини
Юлия Добрева
12 4 20

Какви икономически мерки предлага ВУЗФ за справяне с кризата?

Кризата трябва да се използва като възможност за подобряване на системата и работата на институциите. Това каза доц. д-р Юлия Добрева, директор на направление Икономика във VUZF Lab, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според нея настоящата ситуация е и възможност да се обърне поглед към капиталовите пазари като алтернативна форма на финансиране, вместо да се разчита само на банките.

Доцент Добрева представи мерките, които научен екип от професори, доценти и доктори по икономика и финанси на Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) предложи на Министерския съвет за справяне с все по-реалната икономическа криза, която предстои заради пандемията от COVID-19.

"Стимулите за осигуряване на действащ капиталов пазар е решение за бързото възстановяване на бизнеса от загубите, които настоящата криза ще донесе", каза доц. Добрева.

VUZF Lab предлагат да се създаде Фонд за стабилност на капиталовите пазари с начален капитал от 50 млн. лв., чиято цел да бъде да подпомага публични дружества, които емитират акции и облигации.

"Друга мярка за подкрепа на капиталовите пазари в плана е да се работи върху предлагане на данъчни стимули за играчите на пазара", добави тя.

От VUZF Lab препоръчват още държавата да изиска от определени надзорни органи (БНБ, КФН, НАП, НОИ и др.) списък с конкретни предложения за намаляване на административната тежест върху предприята за срок от шест месеца, както и да се направи всичко възможно по отношение облекчаване на изискванията и удължаване на сроковете по процедури за кандидатстване по европейски проекти и програми.

Целия план с мерки е качен на уебсайта на VUZF Lab - www.vuzflab.eu.

Целия разговор вижте във видеото тук