Новини

Новини
pepp 4
3 2 21

Излезе сборникът с доклади от втората международна конференция „PEPP – регламент и технически стандарти за пазарна реализация“

Сборникът от доклади е резултат от международната конференция на 29 и 30 октомври 2020 г. в София. Конференцията бе организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab.

Темата на форума и сборника е "PEPP - регламент и технически стандарти за пазарна реализация". Научният форум се проведе под патронажа на г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор. Конференцията се организира със съдействието на Фонд "Научни изследвания" по Договор № КП-06-МНФ/13 от 24.09.2020 г.

Трудът представя анализи на учени от България и международни автори по една сравнително нова за научната литература и практика тематика, а именно спестяването в стандартизиран за ЕС продукт за лично пенсионно осигуряване - ПЕПП /общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване/.

Изследванията на авторите насочват вниманието към значението на ПЕПП за увеличаване спестяванията за пенсия, за преодоляване на пенсионния недостиг в ЕС, както и за развитие на финансовите пазари в съюза.

Сборникът е съставен от 15 изследвания на 15 автори. Една част от изследванията са насочени към базовия ПЕПП. Втора група изследвания търсят отговори на въпроси за взаимовръзките между развитието на финансовите пазари и увеличаване на дългосрочните спестявания. Трета група доклади разглеждат защитата на спестителите в подобен вид продукти. Разгледани са и нагласите на потенциалните спестители към дългосрочни спестовни продукти. Анализите включват и интеграцията на ESG факторите в Регламента за PEPP.

Електронното издание на сборника може да видите ТУК.

Основните изводи, до които се достига в колективния труд, са следните: