Новини

Новини
kniga
28 4 21

Излезе електронното издание на книгата „Развитие на социалното осигуряване в Република България за периода 1990 – 2020 г. (състояние, проблеми и предизвикателства)“

Излезе електронното издание на книгата "Развитие на социалното осигуряване в Република България за периода 1990 - 2020 г. (състояние, проблеми и предизвикателства)" - част от поредицата задълбочени научно-приложни изследвания на ВУЗФ Лаб "България 1990-2020 г. Икономика и финанси", събрани в отделни книги.

Изследването представя цялостна картина на развитието на осигурителната система в България в един некратък, тридесетгодишен период от време. През тези години в разглежданата област настъпват редица значими промени, които обуславят множеството проблеми, с които се сблъсква държавата, обществото и бизнеса и днес, и които ще представляват предизвикателство и за в бъдеще. Авторите са сред най-изявените специалисти по изследваната тематика в България. Анализирани са голям брой източници на информация и данни за пенсионната и осигурителната система в България. Особено ценно е представянето на критичен поглед към редица явления и събития в тази система, като авторите са участници в някои от тях и имат лични наблюдения върху това как са протичали.

Изследването е разработено в три глави. Обект на първата глава с автор проф. д-р Йордан Христосков са състоянието и развитието на държавното обществено осигуряване, като фокус е поставен специално върху хронологията на непрекъснатите реформи - техните мотиви, съдържание и резултати.

Във втората глава с автор доц. д-р Бисер Петков са разгледани изграждането и развитието на втория стълб на пенсионната система и резултатите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване в периода 2000 - 2019 г.

Обект на трета глава с автор доц. д-р Станислав Димитров са състоянието и развитието на третия стълб на пенсионната система - капиталовото осигуряване за доброволна пенсия.

Книгата може да видите ТУК.