Новини

Новини
Международна конференция
20 4 23

Изкуственият интелект няма да замени човешкия труд, според Ивайло Калфин

Теоретично, изкуственият интелект може да замести много работни места, но няма да замени човешкия труд, каза изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Еврофонд) Ивайло Калфин, включвайки се онлайн в международната конференция "Икономика на бъдещето", организирана от Висшето училище по застраховки и финанси.

По думите му изкуственият интелект ще създаде други изисквания към човешкия труд и то не само такива, свързани с много висока квалификация.

"Виждаме навлизането на платформи, които имат положителни и доста отрицателни страни. Виждаме включването в производството на различни видове автоматизация и цифровизация. Те все още налагат човешки труд и според мен в бъдеще ще продължат да го правят", посочи Калфин и направи аналог с Индустриалната революция от преди 200 години, когато в производството са въведени машини, но работниците не са били заменени от тях. "Разликата днес е, че технологиите навлизат много бързо и ако преди време е имало едно или две поколения, за да се адаптират хората към новите технологии, то сега хората трябва да са много по-адаптивни", обясни той.

Източник: Елена Несторова/ БТА