Новини

Новини
Григорий Вазов: Актуализацията на бюджета е излишна, тя пусна духа от бутилката
10 9 21

Григорий Вазов: Актуализацията на бюджета е излишна, тя пусна духа от бутилката

"Оттук нататък актуализацията ще стане една формула за политическа активност на отделните партии. Ще настъпят такива отрицателни последствия от нея във времето, че един финансов мозък е трудно да си го представи".

Доц. Вазов посочи, че в момента страната има уникален икономически растеж на БВП:

"За последното тримесечие имаме близо 10% ръст на БВП, на годишна база ще имаме над 5% ръст. Ресурс в бюджета има достатъчно. Твърденията, че той не може да се пипа са абсолютна глупост и липса на професионализъм".

Той обясни, че освен Закон за държавния бюджет, има и Закон за публичните финанси, който е по-висш закон:

"Той така е направен, че предполага всички възможности за вътрешно преразпределение на сегашния бюджет, така че до края на годината държавата да има един сериозен икономически живот".

Доц. Григорий Вазов беше категоричен, че единственото правилно политическо решение е президентът Румен Радев да разпусне веднага парламента и да не бъде приета актуализацията на бюджета, а да остане старият Закон за държавния бюджет за 2021-ва година.

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Григорий Вазов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл на: https://bnr.bg/horizont/post/101524053/grigorii-vazov