Новини

Новини
Доц. Теодора Лазарова, член на екипа на VUZF Lab, в дискусията „Има ли бъдеще дистанционната работа?“ по БНР Радио Видин
31 8 20

Доц. Теодора Лазарова, член на екипа на VUZF Lab, в дискусията „Има ли бъдеще дистанционната работа?“ по БНР Радио Видин

До края на септември се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, породена от разпространението на COVID- пандемията, реши вчера правителството. Преди коронавируса милиони хора прекарваха една трета от живота си в офисите. След това нещата се промениха и много заработиха дистанционно. Има ли бъдеще дистанционната форма на работа и след COVID-19? Темата коментира икономиста Михаил Кръстев от платформата "КонсерваторЪ", според който има разлика между понятията дистанционна работа и работа от вкъщи:

"Всяка една дейност, включително и дистанционната работа, има своите плюсове и минуси. Компаниите, които са напред технологично, много по-лесно се справиха със ситуацията... Част от икономиките, визирам българската, не е пригодена да реагира... Трябва да се прави разлика от надомна работа и дистанционна работа... Законодателството ни не е предвидило такава опция за дистанционна работа и това се решава на ниво работодател... Всъщност много хора видяха, че не е толкова страшно да се работи дистанционно... Дейностите трябва да бъдат оформени нормативно, но на този етап вероятно няма да стане", поясни Михаил Кръстев от платформата "КонсерваторЪ".

Според психолога Гергана Тодорова, за хората, които не живеят сами, а имат семейство, дистанционната работа се приема по-леко, за разлика от самотно живеещите:

"Хората, които работят и ще работят дистанционно са много. Тази форма се налага... Дори и извън офиса те са продуктивни... Важното е да отбележим, че тези хора, които имат семейство у дома, работят по-добре за разлика от самотно живеещите... Все пак липсва социалната среда... Търсили са ме за консултации в такива ситуации", каза Гергана Тодорова

Енея Георгиева студентка в УНСС, която работи за сайта Economic.bg, също смята, че дистанционната работа има две лица. От гледна точка на работата й като журналист, дистанционната връзка не е добра:

"Дигиталният прогрес, който постигнахме през март, ни показа, че можем да преизпълним целите си години напред. Но такава ситуация крие и рискове, които сме склонни да пренебрегнем заради опиянението в новото... По-добре да се ходи на събития, защото тогава информацията е по-точна. Контактът в офиса също е важен".

IT специалистът Николай Недялков работи в голяма компания и вече шест месеца е в родния си град, като работи дистанционно. За него това не е проблем, още повече, че това е заложено и в трудовата му характеристика:

"Според мен това е бъдещето. Точно този начин на работа. При нас е изграден този принцип още от преди пандемията и имахме готовност да реагираме... Екипът ни се справи, но това е и въпрос на лична мотивация... Ние трябва да можем да си вършим прецизно работата от всяко едно място...Не мисля, че трябва това да се случи законодателно. Това се постига с договорка с преките ръководители", каза Николай Недялков.

Доц. д-р Теодора Лазарова е експерт и преподавател по управление на човешките ресурси, лидерство и бизнес психология във Висшето училище по застраховане и финанси. Тя също коментира въпроса за бъдещето на дистанционната работа:

"Сигурност има. Компаниите бяха изправени пред предизвикателството да дигитализират режима си на робота. Най-лесно бе на тези, които работят в IT сферата... Трябва да има баланс между лично време и работа... За в бъдеще смятам, че дори големи компании, които имаха съпротива към работата от дистанция, вече видяха и позитивите от това. Освен позитиви има и негативи. И това е социализацията. На нас ни е необходимо да контактуваме, за да изградим екипите и да работим по-добре", обясни доц. д-р Теодора Лазарова.

Според видинчани дистанционната работа е в състояние да помогне по време на подобни кризи, но е необходимо хората да се върнат на работните си места.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл на: https://bnr.bg/vidin/post/101332154/ima-li-badeshte-distancionnata-rabota