Новини

Новини
Доц. д-р Маню Моравенов е предложен за член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на БФБ
10 4 20

Доц. Маню Моравенов, ВУЗФ, пред Bulgaria On Air за мерките за избягване на задълбочаване на икономическата криза

Един от авторите на документа - изпълнителният директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов, преподавател във ВУЗФ, посочи в "България сутрин", че не очакват непременно обратна връзка и отчет от правителството, но искат да помогнат на бизнес сферата у нас.

"Част от мерките, които сме предложили, вече са в ход. Нашите мерки разглеждат текущата ситуация и бързите действия, които трябва да се направят, за да се спасят бизнесите и минимално да се отрази кризисната ситуация - много бързо финансиране от правителството. Първата мярка е свързана с управлението на резерва на държавата. Тя може да се приложи веднага. Фондът за развитие на капиталовите пазари е нещо, което може да осигури ликвидност на икономиката след първото стабилизиране. Това е по-дългосрочна мярка, но по нея трябва да се работи веднага", разясни доц. д-р Моравенов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че банковата система ще бъде натоварена и тогава идва ролята на работещия капиталов пазар. Доц. д-р Моравенов начерта първите мерки: данъчни облекчения, директно финансиране, опрощаване на някои задължения.

Според него начинът за възстановяване е като се акумулират всички свободни парични средства, които може да бъдат насочени към икономиката. По думите му Българската банка за развитие е съвсем нормално средство, което може да бъде използвано. От една страна със заеми към банковата система, а от друга - с финансиране на дребните бизнеси с гарантирани депозити. Може да бъдат използвани и банковите гаранции, за да се осигури по-лесна търговия и производство.

"Случва се много бърза рецесия във второто тримесечие. Големият въпрос е дали ще има продължение. Анализите са по-скоро свързани с рецесия в това второ тримесечие. Индустриите, които в момента имат добри доходи, свързани с пандемията, не са голям процент от икономиката на България. От друга страна, развитието на технологиите ще има доста бързо развитие, което няма как да не се отрази в бъдеще", обясни доц. д-р Моравенов.

Вижте целия разговор във видеото на: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/190600-vuzf-i-shefat-na-bfb-s-idei-kak-da-izbegnem-zadalbochavane-na-ikonomicheskata-kriza