Новини

Новини
Вазов
18 10 19

Доц. Григорий Вазов в предаването “12+3“ по програма “Хоризонт“: „България в еврозоната най-рано след 5-7 години“

България ще се присъедини към еврозоната най-рано след пет до седем години, прогнозира пред БНР доц. Григорий Вазов, финансист и ректор на ВУЗФ.

По думите му това е много добър срок, защото страната ни ще се присъедини към клуба на богатите, когато е преминал следващия кризисен икономически цикъл.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" доц. Вазов коментира и евентуалното отлагане на влизането ни в чакалнята на еврозоната до март или юни догодина, а не през януари както очаквахме.

"Всичко това е нормално. Дали ще е януари, дали ще е март, дали ще е юни аз мисля, че няма някакво голямо значение за България. Защото не е важна датата, а е важен самият процес на подготовка", каза той.

"Необходимо е много внимателно да продължи провеждането на структурни и институционални политики, които да създадат условие на ускорен и устойчив растеж. Защото, ако нямаме това, влизането в тази зона, както казваме, че това е началото на няколкото кръга на ада, които ще премине България, за да влезе в еврозоната, мисля че това е нормално и нека тези неща да вървят по-спокойно. Значи Шенген е политическо решение, а влизането в ERM и след това в еврозоната - икономическо", допълни финансистът.

Интервюто на Марта Младенова с доц. Григорий Вазов можете да чуете в звуковия файл на: http://bnr.bg/horizont/post/101177988/prof-grigorii-vazov-balgaria-v-evrozonata-nai-rano-sled-pet-do-sedem-godini