Новини

Новини
vazov_pic
14 12 20

Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, за в. „Учителско дело“: Българските университети имат възможност да привличат младите хора с образование по най-високи европейски стандарти

- Доц. Вазов, Вие сте ректор на едно от най-успешните висши учебни заведения с отлична международна репутация. Как ВУЗФ се справя с COVID-19 кризата и повишен ли е според Вас интересът към образованието на този етап?

- С гордост мога да заявя, че в настоящата криза, предизвикана от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси всъщност отчита по-голям интерес от страна на кандидат-студентите, т.е. при нас в това отношение криза няма. Разбира се, за това има ясни причини. ВУЗФ е в челните места и в най-новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2020 г. в направление "Икономика". Притежава британска акредитация от The British Accreditation Council. Университетът има уникален за България профил - бизнес ориентиран, създаващ съвместно с бизнеса уникални магистърски програми. Преподавателите ни са от практиката и заемат високи ръководни позиции, като успешно съчетават академична и бизнес кариера. Нашите студенти започват стажове и практики в големи български и международни компании още след първи курс. А завършилите ВУЗФ са сред най-добре платените специалисти в страната в направление "Икономика". Ако има нещо положително в пандемията, то е, че тя задържа в България голяма част от студентите, които се бяха насочили към западни университети. Така че за нас това е възможност да привлечем тези млади хора в българските университети, като им предложим наистина качествено образование по най-високи европейски стандарти. И точно това правим ние във ВУЗФ. Дори в момента водим разговори с престижен университет от Обединеното Кралство за академично партньорство и съвместни бакалавърски и магистърски програми.

- Променя ли експанзивната дигитализация качеството на образованието, кои са новите хоризонти и предизвикателства?

- Във ВУЗФ експанзивната дигитализация на учебния процес, която пандемията от COVID-19 ускори, ни помогна да подобрим значително качеството на образованието, както и интереса и ангажираността на нашите студенти в този процес. Нашата концепция за учене през цялото време се базира на това, че обучителният процес не приключва с видео лекцията, а продължава и извън виртуалната класна стая. Превключването в онлайн лекции повиши посещаемостта на лекциите. Но това се случи, защото непрекъснато обогатяваме и систематизираме учебното съдържание, а то е достъпно за нашите студенти през всяко едно устройство по всяко време. Бих казал, че взимаме най-доброто от дигитализацията на образованието, но и същевременно запазваме социалния аспект в преподаването, личната комуникация и връзка между студент и преподавател. Мисля, че точно този баланс е най-голямото предизвикателство.

- ВУЗФ създава все по-високи стандарти във висшето образование. Труден ли е преходът на младежите от средното образование към него?

- Това в много голяма степен зависи от равнището на средното образование. Трябва да признаем, че има средни училища, които дават изключително добра подготовка на учениците, и те, ставайки студенти, вече имат едно ниво, което други техни връстници тепърва догонват в системата на висшето образование. Ние работим много активно със средните училища и с учениците в горен курс. Всяка година правим десетки безплатни обучения, уебинари, уъркшопове, Финансова академия и Лятна бизнес академия по най-различни теми - от финансова грамотност и управление на лични финанси през създаване на стартъпи и насърчаване на предприемачеството до кариерно ориентиране, развитие на лидерски умения и социални компетентности. Срещаме учениците с вдъхновяващи личности, наши преподаватели и хора от бизнеса, и ги мотивираме да започнат своята приказка на успеха.

- Как оценявате партньорството със Синдиката на българските учители?

- Партньорството между ВУЗФ и Синдиката на българските учители има дългогодишна история с много ценни и полезни инициативи, в които взаимно сме се подкрепяли. Бих искал да изразя специалната си благодарност към председателя на СБУ д-р Янка Такева, с която работим прекрасно през всички тези години. И в момента дори, под неин патронаж и с нейна подкрепа, организираме национална научно-приложна конференция за повишаване на квалификацията на учителите, която ще се проведе в началото на 2021 г. А през годините сме реализирали заедно със СБУ редица събития и образователни форуми в подкрепа на българските учители и ученици, които са обогатили и повишили техните компетентности, знания и опит.

- През 2020 г. чествахме 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Като достоен наследник на неговия род какво ще пожелаете на българските учители днес?

- Българските учители са съвременните будители на нацията ни и имат мисията да създават и изграждат красивите умове на децата на България. Те са продължители на вековната ни просветителска традиция. И аз искам сърдечно да им пожелая да бъдат здрави, силни и вдъхновени, да предават знанието, опита и мъдростта си на младите хора с любов и търпение.

Интервюто може да видите публикувано във в. "Учителско дело", бр. 39 - 14. 12. 2020 г.