Новини

Новини
Григорий Вазов
5 3 21

Доц. Григорий Вазов - Потомъкът

Доц. д-р Григорий Вазов, който е ректор на най-реномирания частен бизнес университет в страната - Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и основател и изпълнителен директор на Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ - VUZF Lab, чукна 70 години на 4 март, без никакви изгледи да гледа към резервната скамейка.

Продължава със същата енергия, която го държи години наред, да мисли за нови проекти, за нови хоризонти. Една от големите му цели в живота е да направи мост между образованието и бизнеса.

"Бизнесът винаги върви по-напред. При образованието нещата са по-сложни. Първо трябва да се създаде учебното съдържание на новото, което очаква бизнесът. Второ - трябва да се създадат специалистите, които да преподават това ново учебно съдържание, да се конструира системата, и накрая да се произведат кадрите, които фирмите очакват. Процесът изисква 4-5-6 години. Това е проблем, защото бизнесът иска сега и веднага.

Друг проблем е, че бизнесът иска аз като висше учебно заведение да му произведа човека за точно определеното бюро или точно определената машина. Иска този човек, излизайки от моя университет, да отиде, да седне, да прави това, за което се изискват няколко години стаж. Никой не отчита различната корпоративна култура на мениджмънта, различната организация на производство, документооборот и т. н. - неща, които са много специфични във всяка компания. Затова бизнесът ясно и категорично трябва разбере, че вече не може да разсъждава като по времето на социализма. Не може да смята, че държавата, държавните университети са длъжни да им обучат кадрите без компаниите нищо да направят за това. Защото всички ние сме длъжни да платим това, което бизнесът произвежда - обувки, техника, лихва по кредита и т. н.", казва той в интервю за "Стандарт".

Лабораторията - VUZF Lab - е неговата нова гордост. Тя е създадена през 2018 година, а мисията є е да бъде интелектуален резервоар за иновативни идеи, стратегии и проекти, които да помогнат за развитието на икономиката на страната.

"Световната практика е показала, че университетите не само могат, но и трябва да участват в развитието на една страна, като генерират решения и задават тенденции. Това е част от мисията ни във ВУЗФ - изграждайки новите бизнес лидери, а с основаването на VUZF Lab направихме и следващата крачка", каза при откриването на Лабораторията тогава доц. Вазов.

Той е бил главен секретар на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България в периода 2012-2020 г. През 2015 г. е избран за член на Фискалния съвет на Р България. Бил е президент на ВУЗФ в периода 2005 - 2017 г., а в периода 2002 - 2017 г. е председател на настоятелството на висшето училище, след което поста му се заема от настоящия президент на ВУЗФ Апостол Апостолов.

В периода 1991-1994 г. доц. д-р Вазов е бил съветник на министъра и зам.-министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на Съвета на директорите на Международната банка за икономическо сътрудничество, на Международната инвестиционна банка, както и на Банковата консолидационна компания.

Научните му интереси са в сферата на макроикономиката, теорията на финансите, корпоративните финанси, теорията на управлението. Автор е на над 100 научни труда, в т. ч. на монография, три учебника, поредица от студии, статии, научни доклади и рецензии. Бил е участник и ръководител в разработването на десетки научно-приложни проекти.

Застраховането е другата стихия на Григорий Вазов. Той обаче смята, че българинът още е далеч от разбирането на това занимание.

"Застрахователната култура на българина е много ниска. Тя трябва да се възпитава - първо по отношение на неговия живот, на неговото тяло и отделни части, на неговото имущество. Той вярва, че ще живее вечно, че точно на него няма да му се счупи крак, няма да падне тухла от покрива да го удари, на него тези неща никога не се случват. Но когато все пак се случат, той веднага пита: къде е държавата. И зове: тя да помогне. Няма как, времената са много различни", казва той.

Ректорът на ВУЗФ е от малкото потомци на писателя, който носи фамилията Вазов. Той се гордее със своите прeдшecтвeници и никога нe му омръзва дa разказва зa тях. С болка говори за митовете, зародили се около гениалния писател. Такъв мит за него са любовните истории които му се приписват. А малко известен факт, е че за малко българската литература е щяла да загуби най-голямото си име. Защото бащата на Иван Вазов е искал синът му да стане лекар.

Ректорът на ВУЗФ обича да пише, но страстта му е четенето. Обожава Вазов, обожава и да го препрочита. 

Почетен гражданин е на община Сопот.

Наследник на велик род

Григорий Вазов е пряк потомък, правнук на Кирил - един от петимата велики братя от Вазовия род, сред които са Иван Вазов и генералите Владимир и Георги. Кирил е роден е през 1854 г. в Сопот. През 1863 г. получава стипендия и заминава да учи в Цариград, където в края на 1875 г. завършва с отличен успех Средното медицинско училище. Получава право да премине в първи курс на Медицинското висше училище в Цариград. През 1877 г. се дипломира като бакалавър по естествени науки в Имперския медицински колеж в Галатасарай. Той става един от първите дипломирани български медици в новоосвободена България и новосъздадената є армия. Владее перфектно турски и френски език. През 1881 г. се установява като окръжен лекар в Стара Загора. Взема участие в Сръбско-българската война. Живее в Русия, а след това в Севлиево и Хасково. Отново се завръща в Стара Загора като окръжен лекар през 1894 г., където до 1902 г. съвместява длъжността с управител на болницата. По време на Балканската и Първата световна война е началник на Военната болница в Стара Загора. През 1916 - 1917 г. е управител-лекар на Държавната болница.