Новини

Новини
Вазов
14 7 20

Доц. Григорий Вазов: Очаква ни ново бъдеще и ново качество на живот

"Очаква ни ново бъдеще и ново качество на живот".

Така доц. Григорий Вазов - член на Фискалния съвет и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, коментира приемането на България във валутния механизъм ERM II, който e предшественик на приемането в еврозоната и еврото. Той уточни, че в следващите две години страната трябва да работи за ценова стабилност:

"След като преминем през изискванията на ERM II, ,което може да е 3-4 години, ще имаме още една година, през която технически да се настройва механизмът за приемането на еврото. Хубавото за България е, че европейските прогнози показват, че и 2020-а и 2021-ва година ще сме на 1% инфлация", обясни той.

По думите му държавният дълг няма да може да надвишава 60% от БВП, а държавният дефицит няма да може да надвишава 3% от БВП: "По тези два показателя стоим много добре, дори по време на кризата. Имаме 1,3 млр. лева приходи над разходите. Това е много важно".

Като най-важно за бизнеса доц. Вазов посочи стабилността на лихвената политика на БНБ.

В предаването "Неделя 150" доц. Григорий Вазов посочи, че страната има точно икономически разчетен план и срокове за действие. Според него не е добре това темпо да бъде променяно, за да няма сериозни икономически последствия:

"Убеден съм, че каквото и управление в България да дойде, тази мафия ще продължи да съществува, защото е извън правителството и извън формите на управление. Тя си има свой генезис и своя финансова и икономическа мощ да печели отново обществени поръчки. Има характерни действия и начини да корумпира която и да е власт".

Цялото интервю на Диана Янкулова с доц. Григорий Вазов в предаването "Неделя 150" можете да чуете на: https://www.bnr.bg/post/101308706/doc-grigorii-vazov-ochakva-ni-novo-badeshte-i-novo-kachestvo-na-jivot