Новини

Новини
с
8 4 20

Доц. д-р Григорий Вазов: Нужни са сериозни дългосрочни мерки, които ще струват много пари

Има ли верен ход в ситуацията "овладяваш вируса, но изпускаш икономиката"? С отговор на този и други въпроси за кризисните мерки, които трябва да бъдат взети час по-скоро, в студиото на "Още от деня" по БНТ гостуваха икономистите доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ и изпълнителен директор на VUZF Lab, и проф. Ганчо Ганчев.

Според доц. Вазов постигането на такова равновесие е възможно и поясни: "Ние, като лаборатория към нашия университет, създадохме една много сериозна разработка - "Кризисен оперативен план". В четирите раздела на анализа, на този кризисен план, сме посочили конкретни оперативни действия, които трябва да се извършат, за да достигне до този баланс, за който говорим - от една страна да се овладее кризата, а от друга - да имаме добри резултати в развитието на икономиката".

Проф. Ганчев призна, че е по-песимистично настроен. "Тази криза е особена. Това не е ендогенна криза, тоест криза, създадена от самата икономика. Това е криза, привнесена от външни фактори, свързани със състоянието на медицината. Всички мерки, които предприема държавата, са мерки с отрицателно въздействие върху икономиката. Ние се опитваме да овладеем вируса, като забавяме икономическия растеж. От друга страна, държавата трябва да компенсира това с допълнителни мерки".

По думите на експерта "това е много сложна задача, която на практика е трудно разрешима". Към всичко това се добавя и обстоятелството, че това не е вътрешна криза, а криза в рамките на глобалната икономика, добави още проф. Ганчев.

Какво казаха още икономистите вижте във видеото на: https://bnt1.bnt.bg/bg/a/ikonomistite-nuzhni-sa-seriozni-dlgosrochni-merki-koito-shche-struvat-mnogo-pari