Новини

Новини
Даниела Бобева: Лобито на газа е силно в нашата икономика, но трябва да намалим употребата му
5 5 22

Даниела Бобева: Лобито на газа е силно в нашата икономика, но трябва да намалим употребата му

"Намираме се в уникална ситуация, в която трябва да направим диверсификация, да сменим микса и да сменим пазара за няколко месеца. Трябва да престанем да мислим, че това е временен проблем".

Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, преподавател, вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски, в коментар на енергийната ситуация на растящи цени.

"Въпросът не е в момента с колко ще подпомогне държавата бизнеса, а в това за колко време става дума. ... Бизнесът всеки месец ходи да иска пари, а трябва да поискат трайно решение на проблема. Те тръгнаха по тази плоскост - всеки месец искат да им се даде. Имаме нужда от трайно решение на проблема с енергията - откъде и на каква цена ще дойде тя".

Според нея втората грешка, която масово се прави - и от бизнес, и от политици, и от гражданите - е природният газ:

"Все още има хора, които си въобразяват, че Путин и Зеленски ще се прегърнат, войната ще свържи и газът ще тръгне по газопроводите. Европа се научи, че газът е много рисков източник на енергия, защото там пазарите не са като при петрола. Трябва да престанем да си правим илюзии по отношение на газа. Знам, че лобито на газа е силно в нашата икономика и винаги е било. Сега ще се опитат да ни накарат да търсим газ, да дупчим за шистов газ плодородната ни земя. Просто трябва да намалим газа, имаме атомна централа и въглищни централи".

Проф. Бобева смята, че зеленият преход трябва да се отложи поне за няколко години, когато ВЕИ станат рентабилни и няма да водят до по-високи сметки.

Тя изтъкна и трети проблем, който е в това, че българската икономика е уязвима:

"Ние сме една от икономиките с най-ниска енергийна ефективност и вече понасяме щети. Трябва активна външна газова и петролна политика".

Интервюто на Даниела Големинова с Даниела Бобева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл ТУК