Новини

Новини
Проф. д-р Боян Дуранкев, ВУЗФ, по БНР: По брутен продукт на човек от населението България ще продължи да изостава
26 3 20

Да запазим сега хората, за да има сега и после икономика!

Внимателно изслушах пресконференцията на Генералния щаб. В тази ситуация съм склонен да мисля, че решенията, които се вземат в тази екстремална обстановка са добри.

1. В момента не е възможно и не бива да се прави нов антикризисен бюджет. Причина: никой никъде не знае колко време ще продължи кризата с коронавируса - 1, 2, 3 или повече месеци?! Ако не знае, да не фантазира че е възможен нов бюджет, каквито и украшения за прилагателни да му сложим.

2. Спасяват се първо хората, после се мисли за цялата икономика. Но при свързана национална икономика с другите страни, не е ясно колко производства ще потънат след срив другаде. За спасението на хората принципът е: "таван няма". Ще платим огромна цена за оцеляването, без да мислим за разходите!

3. Ясно е какво, ние, гражданите трябва да правим. Още не е ясно колко организации ще вземат правилните решения, разчитайки на заделената си "сланина" за лоши времена. Само с държавата няма да стане оправията, приемайте кризисни планове. Със сигурност ще има и рецесия; но след това може да се изправим пак.

4. Много ми се иска да виждам сега всички български политици като държавници, но зная че им е трудно. Да им дадем пример, всеки от нас може да е благ с околните, да не е дребнав, а и да е щедър, ако се наложи, но от сърце! Може примерът да достигне до върховете на държавата, мисля?! Време е да си резнат и ръцете, които крадат!

5. Още повече ми се иска нашите милиардери и мултимилионери да помагат както могат, доста са загребали от околните. Нека това стане без показност, понеже може дарението да се окаже по-евтино от часовника на ръката на дарителя.

Най-важното е след тази криза да се осъзнаем като народ и интелект, че не е възможно и че не бива да върнем нещата както преди кризата!

Мнението на проф. Дуранкев може да видите на: https://tribune.bg/bg/mrezhata/prof-boyan-durankev-da-zapazim-sega-horata-za-da-ima-sega-i-posle-ikonomika/