Новини

Новини
miracle
27 9 23

Бизнес закуска в Българска Стопанска Камара събра бизнес и наука по инициативата на проект MIRACLе

На 26 септември 2023 г. в Българска Стопанска Камара се проведе впечатляващо събитие, обединяващо представители на бизнеса и висококвалифицирани учени от Института по механика към Българската академия на науките.

Проектът MIRACLе се стреми към създаването на инфраструктура за високотехнологични иновативни научни изследвания в България, със специално участие на високообразованите учени, университетски преподаватели и представители на бизнеса. Тази инициатива цели да подпомогне развитието на иновации, които да подпомагат и насърчават бизнес сектора.

На събитието, представителите на лабораториите, представиха широк спектър от приложения, виртуална реалност, софтуерни интерфейси и системи за управление в реално време, 3D моделиране и интеграция на индустриални роботи за автоматизация на производството.

Сред участниците в срещата бяха проф. д-р Димитър Чакъров ръководител на проект MIRACle, проф. проф. д-р Николай Златов научен ръководител на проект MIRACle проф. д-р инж. Георги Дюкенджиев от Техническия университет гр. София, проф. д-р Евгени Иванов, доц. д-р Йордан Мирчев и проф. д-р Димитър Карастоянов от БАН, както и представители на бизнеса и Стопанската камара.

Този форум предостави ценна възможност за размяна на идеи и партньорства между бизнеса и академичната общност, които биха могли да насърчат иновациите и растежа на икономиката в страната. Събитието беше успешна инициатива, която подчерта важността на сътрудничеството между различните сектори в подкрепа на напредъка и развитието на България.

За проекта MIRACLе

Центърът за компетентност MIRACLе e консорциум в област "Мехатроника и чисти технологии", създаден като партньорство между български научноизследователски организации, университети и организации за трансфер на технологии. Сред основните му цели е да изгради научноизследователска инфраструктура, която да подкрепя бизнеса.

Целта е да се създават продукти и услуги за различни промишлени и индустриални сектори като строителство, потребителска електроника, енергийна промишленост, текстилна промишленост и много други приложения.

Освен продуктите и услугите, MIRACLе предоставя възможности за реализиране на партньорства и съвместна работа с частния сектор, включително и за съвместни научно-изследователски и технологични разработки, създаване на стартиращи компании, подпомагане на трансфера на технологии и въвеждане на нови обучителни и образователни методи и програми в областта на мехатрониката и чистите технологии, както за изследователите, така и за представителите на бизнеса.