Новини

Новини
Банките трябва да следят за трансакции към санкционирани по "Магнитски" лица
19 7 21

Банките трябва да следят за трансакции към санкционирани по "Магнитски" лица

Д-р Елина Кърпачева, председател на Европейски комплайънс център (European Compliance Center) и експерт към VUZF Lab, в предаването "Бизнес старт", 15.07.2021 г.

Вторичните санкции и последици по закона "Магнитски" могат да бъдат много сериозни в икономически и репутационен аспект и да доведат до спиране на възможностите за правене на бизнес в България и на международните пазари. Инициативата на ЕС за европейски закон "Магнитски" е добро начало, но в момента липсва агенция, която ефективно да прилага мерките. Това заяви д-р Елина Кърпачева, председател на Европейски комплайънс център (European Compliance Center), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Санкционните режими действат не толкова заради правния си ефект, но и заради заплахата да бъдете изключени от финансовата система на ЕС и САЩ. Банките трябва да блокират сметките на санкционираните лица, да прегледат вътрешните системи за управление и контрол и много внимателно да следят трансакциите, за не пропуснат такива от и до блокираните лица. Големите скандали са не заради комплайънс процедурите, а защото висшият мениджмънт не се ангажира със спазването на санкциите", каза Кърпачева.

Всяка банка има свобода да решава с кого да прави бизнес, и би трябвало да не бъдат блокирани сметките на трети лица, а по-скоро трансакциите към блокираните лица, смята Кърпачева.

"Санкциите за банки, които обслужват блокирани лица, могат да бъдат много сериозни, особено ако САЩ открият, че трансакциите се извършват с благословията на висшия мениджмънт", каза Кърпачева и даде за пример случаите с нарушаване на санкционни режими от италианската UniCredit, ING Bank и BNP Paribas в Европа.

Според Кърпачева инициативата на ЕС за европейски закон "Магнитски" е добър сигнал, че съюзът ще защитава човешките права и ще се бори с корупцията.

"Струва ми се, че този режим няма да има зъбите, възможността ефективно да прилага законодателството. В момента няма агенция на ниво ЕС, която да се занимава с това, подобна на американската", каза Кърпачева.

Запитана за предложението на комисията по бюджетен контрол на ЕП в България да бъдат изпратени наблюдатели за усвояването на европейски средства, Кърпачева заяви, че това е сигнал, че "ЕК е съгласна с американските власти (за санкциите към български лица - бел.ред.)".

България може да се замисли за допълнително законодателство в бъдеще, но за момента могат да бъдат приложени нормите от американския закон.

Според нея по смисъла на "Магнитски" държавата не трябва да изплаща партийната субсидия на свързаната със санкционирания Васил Божков партия Българско лято. "Това ще е прецедент, при който държавен орган попада под ударите на санкциите."

Повече за последиците от закона "Магнитски, европейската борба с корупцията и Екстратериториалното приложение на чужд закон може да гледате във видеото на: https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/95721-bankite-tryabva-da-sledyat-za-transaktsii-kam-sanktsionirani-po-magnitski-litsa